Кламер БГ - Новини: Изборите заплетоха още повече македонския въпрос

Изборите заплетоха още повече македонския въпрос

Анализи и Коментари

|
Вт, 23 Ноем 2021г. 12:18ч.
Изборите заплетоха още повече македонския въпрос

Сн. ЕПА/БГНЕС

Македонският въпрос ще е сред централните в преговорите за формиране на коалиционно правителство в България. В очертаващата се четворна коалиция има поне две партии - БСП и "Има такъв народ", които са твърдо срещу допускането на каквито и да е компромиси към Северна Македония, докато спечелилата изборите "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се обявиха за нов подход, който да постигне пробив и да придвижи югозападната ни съседка към Европейския съюз.

От коментарите на "Продължаваме промяната" може да се съди, че формацията ще се опита да "облече" македонския въпрос в икономическите му измерения, измествайки фокуса от болната тема с историята. Това едва ли ще "мине" пред БСП и ИТН, които трудно биха се примирили с компромиси, които - дори и нищожни - биха дали повод и на избирателите на тези две партии, а и на бившите управляващи от ГЕРБ и националистите, да заклеймят новата власт в "предателство".

Ето защо перспективата България да одобри преговорната рамка на Република Северна Македония за ЕС, ако продължи нежеланието на Скопие да се съобразява с българските изисквания, изглежда все така нереалистична.

Въпреки натиска на САЩ и ЕК и това, че европейската интеграция на югозападната ни съседка е от безспорен интерес и за страната ни, и за ЕС.

Възможност за напредък

Президентът Румен Радев отмести фокуса на двустранните отношения от историческите спорове към спазването на правата на македонските българи.

Според него това е по-разбираемо за европейските ни партньори.

А и дава възможност на Скопие да покаже желание за решаване на споровете без да навлиза във въпроси за идентичността и езика.

Едно от основните искания на България е Северна Македония е да впише и българите в конституцията си наравно с другите народи, но засега македонските власти казват, че са готови да направят това, но само непосредствено преди или след като страната влезе в ЕС.

Засега управляващите в Скопие отказват да направят каквото и да било, но преразглеждането на българската позиция няма как да мине без действия от тяхна страна.

Опасност от популистка вълна

В отношенията си към Северна Македония България следва рамковата позиция от 2019 година, която е изпълнена с червени линии. Най-легитимната промяна на българското поведение ще изисква ново обсъждане на въпроса в Народното събрание, което със сигурност ще разпали популистка вълна. Не се знае каква ще е и позицията на ГЕРБ, тъй като след като правителството на Бойко Борисов забърка кашата със Скопие, той изненадващо смени позицията си и заговори за бързо решаване на проблемите, но без да посочи какво.

Скопие ще трябва да действа

Каквото и да е решение в полза на Северна Македония, както и да бъде опаковано, ако не е придружено с ясни действия от страна на Скопие, ще има висока политическа цена и не е ясно дали дори партиите, които се обявиха за нов подход, биха я платили.

Още повече, че задачата пред едно бъдещо правителство на ПП е много сложна – четирите партии ще трябва договорят редица компромиси помежду си по твърде много теми и политики и едва ли биха заложили всичко това в името на твърдоглавието и неотстъпчивостта на балканските съседи да извървят своя път към един приемлив компромис.

Така че Скопие все по-ясно ще трябва да осъзнае, че трябва да предприеме сериозни стъпки в отговор на българските изисквания и да спре да разчита само на натиска от САЩ и ЕК към София.

Скопие възлага много надежди на евентуалното ново управление у нас, но то няма как да промени българската позиция без промяна и на неговото поведение.

От друга страна, политическата конфигурация в Северна Македония е не по-лесна от тази в България и водещата партия СДСМ втвърди позицията си към България под натиска на опозиционната ВМРО-ДПНМЕ.

Ако Скопие получи перспектива за придвижване към ЕС, това ще даде сила на проевропейските кръгове за антипопулистки решения.

Ако обаче няма сигнали от българска страна, в Северна Македония антибългарската риторика вероятно ще продължи да се засилва.

Ето защо отговорността пред България е огромна – и за управляващите, и за опозицията. Ако има въпрос, по който трябва да се положат усилия за намиране на рационално решение, ориентирано към дългосрочен хоризонт, това е разплитането на възела със Северна Македония.

mediapool.bg