Кламер БГ - Новини: "Горящ ковчег": чуждоезичните медии за катастрофата на АМ "Струма"

"Горящ ковчег": чуждоезичните медии за катастрофата на АМ "Струма"

Анализи и Коментари

|
Ср, 24 Ноем 2021г. 14:22ч.
"Горящ ковчег": чуждоезичните медии за катастрофата на АМ "Струма"

"Само малцина успяха да се спасят от горящия ковчег" – под това заглавие германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) публикува информация за трагедията на АМ "Струма" – най-тежката автобусна катастрофа в българската история, както уточнява вестникът. В кореспонденцията са цитирани думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че много трудно може да се издържи видяното. "А като някогашен шеф на Следствената служба Рашков и преди сигурно е виждал и преживявал доста неща," пише ФАЦ. Изданието цитира също така думите на македонския премиер Зоран Заев и коментира:

"Нещастието неочаквано събра заедно правителствените ръководители на двете съседни страни – въпреки обременените двустранни отношения. От около година България блокира старта на присъединителните преговори между ЕС и Северна Македония. Трагедията ще окаже положително въздействие върху отношенията между двете държави, защото институциите им искат да си помогнат взаимно," четем още в германския вестник.

Лоши пътища, стари автомобили

Друг голям германски вестник, "Ди Велт" коментира следното в публикацията си, озаглавена "Огромна трагедия": "Всяка година в България стотици хора гинат в пътно-транспортни злополуки. Катастрофите обикновено са дължат на лошите пътни условия, на старите автомобили и на прекалено високата скорост."

По същата тема австрийският "Щандарт" отбелязва: "Засега не е ясно какво е довело до катастрофата. Причината може да е човешка грешка, но и технически дефект."

По повод катастрофата агенция "Франс Прес" припомня за най-тежките подобни катастрофи в България и в Европа, а "Асошиейтед Прес" отбелязва, че новината за трагедията е причинила тежък шок в двумилионната Северна Македония. Германската агенция ДПА добавя, че автобусната катастрофа е потресла не само хората в България и в Северна Македония. За тежката катастрофа писаха още германските "Ди Цайт", "Шпигел", "Щерн" и булевардният "Билдцайтунг", който помести серия фотографии от местопроизшествието. Видеорепортажи от България по повод катастрофата бяха излъчени по "Дойче веле" и в германската обществено-правна телевизионна мрежа АРД.

mediapool.bg