Кламер БГ - Новини: Японски съд за първи път осъди на смърт мафиотски бос

Японски съд за първи път осъди на смърт мафиотски бос

Свят

|
Ср, 25 Авг 2021г. 18:01ч.
Японски съд за първи път осъди на смърт мафиотски бос

Японски съд за първи път осъди на смърт мафиотски бос

Съд в западната част на Япония осъди на смърт лидер на организирана престъпна група заради убийството на гражданин и нападения срещу други трима, съобщи Ройтерс.

Това е първа подобна присъда срещу мафиотски лидер в страната, а процесът премина без съдебни заседатели от съображения за сигурност. В Япония смъртното наказание се изпълнява чрез обесване и до момента е прилагано предимно спрямо серийни убийци.

74-годишният Сатору Номура е бил начело на криминалната организация "Кудокай", чиито членове в периода 1998 г. – 2014 г. са убили бивш председател на голяма рибарска организация и освен това при атаки с огнестрелно и хладно оръжие са ранили други трима души, сред които – медицинска сестра и бивш ръководител на отдела за борба с организираната престъпност.

Няма доказателства, че Номура е разпоредил нападенията, но според магистратите във Фукуока криминалният синдикат е бил така организиран, че не е имало начин никой от членовете му да действа на своя глава.

Защитата ще обжалва присъдата.

Бандата "Кудокай" се различава от другите в Япония, защото не се колебае да атакува обикновени граждани, които по някакъв начин са заставали на пътя ѝ или са навреждали на членовете ѝ.

mediapool.bg