Кламер БГ - Новини: Янаки Стоилов подозира ВСС, че не желае да се произнесе за Гешев

Янаки Стоилов подозира ВСС, че не желае да се произнесе за Гешев

България

|
Ср, 13 Апр 2022г. 13:22ч.
Янаки Стоилов подозира ВСС, че не желае да се произнесе за Гешев

снимка БГНЕС

Настоящият конституционен съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов заподозря Висшия съдебен съвет (ВСС) в нежелание да се произнесе по искането му за уволнението на главния прокурор.

"ВСС може да отлага решението за Иван Гешев до есента (когато приключва мандатът на този състав на ВСС-б.р.)", каза Стоилов пред бТВ. Според него съдебните кадровици се мъчат да блокират процедурата за отстраняването на главния прокурор по искането на правосъдния министър.

Стоилов прогнозира, че накрая ВСС може и да остави без разглеждане неговото искане за уволнението на Гешев. "Аз се питам дали целта на ВСС не е да свърши мандата си преди да се произнесе", каза бившият министър.

"Имаме едно превратно упражняване на власт от органа за управление на съдебната власт. Ако беше приел чисто процедурни правила е друго. ВСС, който иначе е много чувствителен за разделението на властите, не изпълнява това да реагира и да каже по същество какво му е становището", коментира Стоилов.

"Това запълва медийното пространство с трикове, които усложняват излишно един въпрос, който стои на дневен ред", каза конституционния съдия.

Мандатът на този ВСС изтича през октомври тази година, а в края на август съветът традиционно излиза в лятна ваканция, която продължава до началото на септември.

Преди ден ВСС отново отказа да разгледа искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, внесено от правосъдния министър Надежда Йорданова. Вместо това кадровиците решиха да се правят на обидени заради изказване на Йорданова, че тяхната кариера зависи от главния прокурор.

В крайна сметка се реши, че на 4 май ВСС ще се произнасе по допустимостта на искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за уволнението на Гешев, което бе направено миналото лято. Едва след това ще се гледат по същество внесените искания на сегашния и предишния правосъден министър, които целят едно и също - отстраняване на този главен прокурор.

mediapool.bg