Кламер БГ - Новини: Язовир "Студена" продължава да губи обем, но с по-бавни темпове

Язовир "Студена" продължава да губи обем, но с по-бавни темпове

България

|
Пон, 23 Дек 2019г. 10:41ч.
Язовир "Студена" продължава да губи обем, но с по-бавни темпове

Язовир "Студена", чието пресъхване доведе до режима на водата в Перник, продължава да губи от обема си, но това става с по-бавни темпове. Това съобщи

кметът на града Станислав Владимиров пред бТВ.

Обемът на язовира в момента е около 4 млн. кубични метра. Продължават усилията за прихващането на допълнителни води, които да повишат нивото. Днес служители на местната служба за защита на населението ще търсят начини за изпомпване на вода от околни пещери.

От края на миналата седмица перничани са на по-строг режим. Те имат вода по 8 часа в денонощието. В събота в града беше обявено и бедствено положение, което засега е в сила до 29 декември.

"Ние сме притиснати от времето. Язовирът намалява и се опасявам от това, че режимът ще стане още по-строг и от това, което е", каза пред БНР Кристина Кирилова, един от инициаторите на протестите пред ВиК и областната администрация в Перник заради водната криза.

"Не желая това да се политизира и самите протести да се обсебват от политически сили или хора. Желая протестите в Перник да си останат чисто граждански", подчерта Кирилова.

"МРРБ и МОСВ си прехвърлят постоянно топката един към друг. Държавата трябва да отговори на хората, тези институции, тези министерства трябва да отговорят на хората защо се стигна до това положение. Още никой не знае. Нищо не се казва – защо се стигна до тази криза", коментира още Кристина Кирилова. По думите й, не може да се каже, че само ВиК в града има вина за сегашната ситуация градът да посреща празниците на воден режим.

"Нагоре по веригата също би трябвало има хора, които са виновни за това бездействие на институциите", допълни Кирилова.

mediapool.bg