Кламер БГ - Новини: Ще успее ли новата временна власт в Либия да извади страната от хаоса?

Ще успее ли новата временна власт в Либия да извади страната от хаоса?

Свят

|
Съб, 06 Фев 2021г. 16:11ч.
Ще успее ли новата временна власт в Либия да извади страната от хаоса?

Либия навлиза днес в нова фаза в прехода след избирането в петък на временно и единно изпълнително управление. То трябва да сформира правителстводо 21 дни и да подготви провеждането на националните избори през декември. Целта е да се сложи край на десетилетието на хаос в африканската страна, отбелязва Франс прес.

В петък на междулибийските преговори, провеждащи се от началото на седмицата на тайно място в околностите на Женева под егидата на ООН, бяха избрани временен либийски премиер и тричленен Временен президентски съвет.

Общо четирите ръководни фигури идват от три региона на Либия и ще се опитат да обединят институциите на страната, която е обхваната от дълбоки разделения и която има сега де факто две съперничещи си власти- в западната и в източната част на страната.

Избирането на временни ръководни фигури на Либия бе приветствано от целия свят.

Положителни реакции имаше както от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, така и от Германия, Италия, Франция, САЩ, Обединеното кралство, Турция и Гърция.

Всички тези страни обаче предупредиха, чена Либия и предстои да измине дълъг път преди за излезе от хаоса.

За временен либийски премиер е избран богатият бизнесмен Абдел Хамид Дбейба на 61 години. Той е роден е в Мисрата в Западна Либия и по образование е инженер. По времето на Муамар Кадафи е бил начело на Либийската компания за инвестиции и развитие и се смята за близък на бившия диктатор. Сега мисията му е да сформира правителство на Либиядо 21 дни. След това ще има още толкова, за да спечели вот на доверие в парламента. Това ще означава, че процесът трябва да приключи най-късно на 19 март.

С избирането на Дбейба за временен премиер се затваря една страница от историята на прехода в Либия, започнал след свалянето на Муамар Кадафи от власт - тази на споразуменията от Ширкат (в Мароко), подписани през 2015 г. под егидата на ООН.

В резултат на тях се стигна до съставяне на Правителство на националното единство, базирано в Триполи и оглавено от Файез ал Сарадж. Но това правителство така и не спечели доверието на парламента, базиран в Източна Либия, и не успя да наложи властта си над политическите и военните власти в страната.

Освен новия временен премиер Либия от вчера има Временен президентски съвет, който е съставен от председател и от двама заместник-председатели. За председател на Съвета бе избран роденият през 1976 г. в Тобрук дипломат Мохамед Юнес ал Менфи. Негови заместници са Муса ал Кони, който е туарег, роден в Южна Либия, и Абдала Хюсеин ал Лафи, който е депутат от западния град Зауия.

За новата изпълнителна власт задачата да върне реда в Либия е голямо предизвикателство.

Временният премиер Дбейба не се радва на единодушна подкрепа в самата Либия заради заемането на важни функции по време на режима на Кадафи. Дбейба е бил и от приближения кръг на довереници на бившия либийски диктатор.

Според някои анализатори новата изпълнителна власт ще има малко влияние на терен. Тя трудно ще може да упражнява каквато и да е власт в Източна Либия, а дори и в западната част на страната.

Междувременно либийците не престават да недоволстват от това, че политическите елити в страната не се променят, корупцията продължава, има недостиг на бензин, токът спира често, а инфлацията расте.

По БТА

mediapool.bg