Кламер БГ - Новини: Новата "водна" стена от пл. "Гарибалди" ще бъде премахната

Новата "водна" стена от пл. "Гарибалди" ще бъде премахната

България

|
Четв, 28 Март 2019г. 14:58ч.
Новата "водна" стена от пл. "Гарибалди" ще бъде премахната

Още едно от неудачните решения при ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев" ще бъде махнато, след като събра общественото неодобрение. Става въпрос за т. нар. "водна стена", поставена на площад "Гарибалди".. Тя бе оприличена от софиянци като надгробна плоча и котешка тоалетна.

Два дни след отварянето на пл. "Гарибалди" за граждани и след десетки упражнения в социалните мрежи на тема "Какво всъщност е това", кметът Йорданка Фандъкова обяви в четвъртък, че вече е наредила стената да се махне.

"Бях на място. Видях я. Тази стена не се вписва. Площадното пространство е малко, а стената е доста голяма. Доколко е водна е друг въпрос", коментира Фандъкова.

Тя обясни, че на мястото на тази стена няма да бъде поставяно нищо.

Тя поясни, че решението за поставянето на стената е на проектантите от студио "А.Д.А.", които през 2013 г. спечелиха конкурс на общината за проект за обновяване на тази част от центъра. "Проектантът не обясни идеята си. Явно няма и да разберем каква е", каза още кметът и добави, че авторът на проекта арх. Иво Пантелеев отказал да обясни пред медиите защо е решил на това място да се постави черната каменна стена.

Фандъкова каза още, че щяла да говори с ректора на УАСГ стената да бъде сложена в сградата на университета, за да напомня на бъдещите архитекти и проектанти за отговорността, която носят.

Запитана защо при това нейно мнение е одобрен проектът за водната стена, тя отвърна, че "едно е на картинка, друго е на живо" и проектантите трябвало да мислят за това как ще изглеждат идеите им, когато се реализират.

Стената стана видна за минувачите, след като преди два дни бяха премахнати ограничителните платна и площадът бе отворен. Още на следващия ден пред т.нар. водна стена някой бе сложил цветя като на гроб, имаше запалени свещички, както и вино за преливане.

Това е поредното неудачно решение покрай ремонта на ул. "Граф Игнатиев". В последните месеци и общината, и обществото се занимават с вида на ограничителите, които отделят трамвайното трасе по улицата. В момента се търси ново решение, след като общината се отказа и от втория предложен от проектантите и реализиран вариант за т. нар. "перки на акули".

"А.Д.А." е автор и на проекта за ремонт около храма "Александър Невски", Народното събрание, Военния клуб, паметника "Левски". Той включваше поставянето на големи осветителни мачти по ул. "Оборище", водеща към храма. Те обаче отпаднали от проекта и на тяхно място ще бъдат поставени осветителни тела, подходящи за тази част на града.

mediapool.bg