Кламер БГ - Новини: Ще се иде ли Христинка Иванова на село? Фейсбук търси отговор на въпроса на деня

Ще се иде ли Христинка Иванова на село? Фейсбук търси отговор на въпроса на деня

България

|
Вт, 14 Юни 2022г. 18:58ч.
Ще се иде ли Христинка Иванова на село? Фейсбук търси отговор на въпроса на деня

колаж: Валдес Радев

Записът на разговора между отцепилия се от ИТН спортен министър в оставка Радостин Василев и останалата лоялна на Слави Трифонов неизвестна до вчера депутатка Христинка Иванова предизвика хумористични коментари в социалната мрежа.

Преди ден, след като Василев и петима депутати обявиха, че напускат ИТН, хората на Слави Трифонов дадоха контрапресконференция, на която пуснаха въпросния разговор между двамата. Самата Иванова присъстваше на пресконференцията, но само за да отговори едносрично на въпрос на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, който не й даде възможност да направи самостоятелно изявление или да отговори на репортерски въпроси.

В самия запис, където според хората на Трифонов се чували "заплахи на Василев към Иванова, тя казва няколко реплики, предизвикали реакции в социалните мрежи. Едната е "Аз мога и да си ида на село", а друга – "Ама кой да ме уплаши мене, като никой не знае как се казвам".

В записа Иванова обяснява, че никога няма да стане ПП, че е тръгнала от една партия и работила за една кауза. Само че всъщност не е така - тя е била част от партията на Меглена Кунева ДБГ през 2013 г. и влиза в листата на партия за парламентарните избори за Плевен на 13-то място.

Двете реплики на Христинка Иванова от записа провокираха един основен въпрос сред фейсбук потребителите и той е- ще си иде ли тя на село?

Това й откровение идва в отговор на Радостин Василев, който е бил водач на листата на ИТН и в Плевен и сега й казва да си подаде молба за напускане на парламента.

Иванова стана народен представител на мястото на Радостин Василев, след като той бе избран за министър в кабинета "Петков". Ако Василев се върне в парламента, Иванова трябва да излезе от него.

"Сега най-важният въпрос в българската политика е, дали ще пуснат Христинка да си отиде на село", коментира във фейсбук Иво Сиромахов, който е водещ на "Вечерното шоу на Слави Трифонов" по партийната телевизия 7/8 ТВ.

"Вие сте депутат. Суперсилата ви е "никой не ме знае как се казвам". В Народното събрание сте да гласоподавате, поръчкопоемате, да се снишавате и да бъдете аватар на когото трябва. Не на избирателя си, той не ви знае. Даже и който поръчва какво да правите не ви знае, знае ви един от прокситата му, дето ще ви заръча я да слезете да се видите, я да не закачате нечии интереси, случайно подкрепяйки някакъв закон. На око броят на Христинките в Парламента е около 220 души. Или с други думи - Анонимните отдавна са хакнали страната ни", написа авторът на сайта "Не!Новините" Самуил Петканов.

Режисьорът Валдес Радев, известен с колажите и меметата си в социалните мрежи, интерпретира казаното от Иванова по следния начин:

"Ще си ида на село!"е прекрасен слоган на кампания за връщане към корените и пречистване на обществения живот на Територията", написа карикатуристът Христо Комарницки.

А друг негов статус по темата гласи:

Комарницки направи и препратка към депутатката Анна Баракова, която през 2014 година беше първата, напуснала парламентарната група на тогавашната партия на Николай Бареков "България без цензура". Тогава Баракова беше влялза в парламента заради феномена "феномена 13/13" – номерът ѝ в листата съвпадаше с този на партията и избирателите гласуваха с преференция за нея. От партията я притискаха да се откаже от депутатското си място, но тя отказа.

Фейсбук страницата за колажи и мемета "Хер Флик" интерпретира записа и настояването на Василев да се види лично с Иванова по следния начин:

mediapool.bg