Кламер БГ - Новини: Ще последват ли други държави от Залива примера на ОАЕ и Бахрейн, като нормализират отношенията си с Израел?

Ще последват ли други държави от Залива примера на ОАЕ и Бахрейн, като нормализират отношенията си с Израел?

Свят

|
Вт, 15 Септ 2020г. 15:35ч.
Ще последват ли други държави от Залива примера на ОАЕ и Бахрейн, като нормализират отношенията си с Израел?

Решението на ОАЕ и Бахрейн да установят официални връзки с Израел може да подтикне повече държави от Залива да го последват. И все пак, тъй като интересите на всяка държава са различни, не е ясно колко време може да отнеме този процес, пише ДПА.

През последните години няколко държави от Залива изглежда подобряваха отношенията си с Израел. Дали решението на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн да установят пълни дипломатически отношения със страна, която мнозина в региона смятат за проблем, може да насърчи други да последват този пример?

- Какво ще направят другите страни от Залива?

- В момента се очаква Оман да последва примера на Бахрейн и ОАЕ. Монархията бързо приветства и двете споразумения - за разлика от мълчанието на Кувейт или благосклонната, но резервирана реакция на Саудитска Арабия на съобщението на ОАЕ.

Все още е трудно да се предвиди кога може да бъдат установени официални връзки, макар че Оман се отказа от идеята за вражда с Израел още през 2018 г., когато тогавашният султан Кабус посрещна израелския премиер Бенямин Нетаняху в Маскат въпреки липсата на официални връзки между двете страни.

Последваха изявления на Оман с призиви към арабските си съседи да накарат Израел да се чувства по-безопасно в региона.

Откакто новият султан Хайтам бин Тарик пое властта в началото на тази година няма развитие тази посока, макар че лидерът неведнъж е обещавал да следва външната политика на Кабус.

- А какво можем да кажем за Саудитска Арабия?

- Няколко доклада през последната година сочеха, че Саудитска Арабия участва в тайни преговори с Израел за близкоизточната инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп, което подсказваше, че двете страни могат да постигнат споразумение.

След като през август беше обявена сделката между ОАЕ и Израел, Саудитска Арабия една седмица мълча, преди външният министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд да заяви, че Рияд оценява всички усилия за спиране на едностранната израелска заселническа дейност или анексия.

Въпреки това страната отвори въздушното си пространство за израелски полети, които дълго време бяха забранени.

Шансовете за споразумение между Израел и Саудитска Арабия се увеличиха още повече след обявяването на споразумението с Бахрейн, защото външната политика на Манама от години съответства на тази на Рияд - свързва ги съперничеството с Иран.

Медии, собственост на Саудитска Арабия, освен това похвалиха споразумението, сключено от ОАЕ. Според Хайсам Хасанеин, научен сътрудник във Вашингтонския институт това показва какво предстои, когато на власт дойде престолонаследникът принц Мохамед бин Салман.

Някои анализатори се съмняват, че Рияд би предприел такава стъпка, докато крал Салман е на власт. От 2002 г. кралството е основен поддръжник на Арабската инициатива за мир, която призовава за решение с две държави. До миналия месец официални изявления подчертаваха ангажимента на страната с инициативата.

Саудитска Арабия вероятно "ще гледа на това като на експеримент", заяви Мохамед Бахарун, главен директор на базирания в Дубай център за анализи Бхут.

Рияд ще следи какво се случва, за да "види до каква степен може да повлияе на мисленето, поведението и изявленията на Израел и дали това ще обърне иглата на компаса в посока към мира", заяви неотдавна Бахарун на онлайн семинар.

Установяването на официални връзки може да подобри имиджа на престолонаследника принц Мохамед бин Салман на Запад, но той може да се сблъска със засилена съпротива в страната, особено в момент, когато кралството има да решава много задачи. Рияд е изправен пред продължаващата вече пет години война в Йемен и икономическа криза, дължаща се на коронавирусната пандемия и по-ниските цени на петрола.

- Някоя страна от Залива противопоставила ли се е на това споразумение?

- Катарски медии дадоха приоритет на статиите, отразяващи отхвърлянето на споразуменията от страна на Турция и палестинците. Продължаваща вече три години криза в Залива отчужди Катар от Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ и увеличи различията им във външната политика. Докато тази пропаст съществува, не се очаква Доха да се присъедини към противниците си, като установи официални отношения с Израел.

Макар че Катар беше главен поддръжник на Хамас, пословичният трън в петата на Израел, никога не е имало силна враждебност между него и Израел. Когато през 90-те години на миналия век Израел откри за кратко търговски офис в Доха, съседите на малката държава яростно я критикуваха. През 2007 г. тогавашният вицепремиер на Израел Шимон Перес посети Катар. Връзките обаче бяха прекъснати след смъртоносната офанзива на Израел в ивицата Газа през 2009 година.

Кувейт, последният член на Съвета за сътрудничество в Залива, запази мълчание по отношение на споразуменията. Кувейтски представители отдавна говореха против Израел. Това се засили, след като Израел обяви планове за анексия на части от Западния бряг.

През август кувейтският в. "Кабас" цитира представители на правителството, че Кувейт ще е последната държава, която ще нормализира отношенията си с Израел, нещо, което дипломати са повтаряли през годините.

По БТА.

mediapool.bg