Кламер БГ - Новини: Ще има ли втора НСО в МВР?

Ще има ли втора НСО в МВР?

България

|
Ср, 22 Ян 2020г. 11:20ч.
Ще има ли втора НСО в МВР?

Създаването на дирекция с правомощия, подобни на тези на Националната служба за охрана (НСО) предлагат управляващите. Новото звено ще се структурира с поправки в Закона за МВР и в него ще влязат сегашната дирекция жандармерия и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ). Формално мотивът за сливането им е бъдеща по-добра организация на работата. Под тази маска обаче се прокарва и законова поправка, според която всеки държавен служител ще може да получи охрана, ако се реши, че е застрашен.

Както в НСО

Вносители на проекта са шестима депутати от ГЕРБ, начело с бившия вътрешен министър Валентин Радев. Те предлагат нова дирекция да осигурява охрана на държавни служители "при наличието на конкретна застрашеност". Формулировките в проекта им са възможно най-общи, така че охраната да може да се приложи за възможно най-широк кръг от хора.

Наличието на конкретна застрашеност ще се преценява както в момента се прави за охрана от НСО - от комисия. Тя ще се ръководи от главния секретар на МВР, а в нея ще влизат представители на ГДБОП, полицията и новата мегадирекция на МВР - "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма".

Охранителните правомощия на новата дирекция са изцяло заимствани от практиката на НСО, става ясно от мотивите на вносителите. В тях те посочват и че са взели конкретни формулировки от едноименния закон, за да ги вкарат в този за МВР.

"Терминът "конкретна застрашеност" е заимстван от ЗНСО. По този начин е ясно, че охрана се осигурява не по принцип - заради заеманата длъжност, а само при конкретна заплаха", пишат вносителите.

От законопроекта обаче не става ясно кое налага даването на такива правомощия и на служители на МВР. Депутатите посочват само, че така ще бъдат създадени "по-добри условия за изпълнение на дейността на ръководни държавни органи и да бъдат предотвратени заплахи за техните живот и здраве".

Може ли да си платим?

Предложението за даване на охранителни правомощия на жандармерия и барети съвпадна с друго предложение, касаещо НСО. Преди десетина дни депутатътот ДПС

Делян Пеевски, който от години ползва охрана от службата, внесе законопроект, даващ възможност на държавните гардове да се плаща от охраняваните лица. Т.е. службата си остава държавна с всичките си правомощия, но и частни лица могат да плащат за услугите й.

Партията му предложи депутатите, семействата на председателя на парламента, президента и премиера, както и "други лица, свързани с националната сигурност" вече да си плащат за услугите на Националната служба за охрана.

Така почетният председател на ДПС Ахмед Доган, както и медийният магнат и депутат Делян Пеевски, вече няма да ползват охрана за сметка на данъкоплатците. Предложението дойде след признанието на председателя на Движението МУстафа Карадайъ, че от години дават на НСО нужните коли, а държавата поема само заплатите на гардовете.

По закон НСО може да охранява и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило,отслабило или създало затруднения на властта в Републиката", което ѝ дава възможност на практика да охранява, който поиска.

mediapool.bg