Кламер БГ - Новини: Щатът Ню Йорк обяви извънредни мерки за ограничаване на огнестрелните оръжия

Щатът Ню Йорк обяви извънредни мерки за ограничаване на огнестрелните оръжия

Свят

|
Ср, 07 Юли 2021г. 14:51ч.
Щатът Ню Йорк обяви извънредни мерки за ограничаване на огнестрелните оръжия

Андрю Куомо

Губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо налага извънредни мерки за борба с огнестрелните оръжия, предаде Франс прес.

Куомо обяви нещо като "извънредно положение" в борбата с актовете на насилие, извършени с огнестрелни оръжия. Това е прецедент за Съединените щати, който ще даде възможност на властите на Ню Йорк да използват извънредни средства.

Ще бъде назначен специален координатор по превенцията на случаите на насилие с огнестрелни оръжия. Новата длъжност ще бъде свързана със системата на здравните служби на Ню Йорк.

"Ако се вгледате в най-новите данни, ще видите, че повече хора умират от огнестрелни оръжия и при извършването на престъпления, отколкото от коронавирус. Става дума за проблем на национално ниво, с който трябва да се справим, защото бъдещето ни зависи от това", изтъкна демократът Куомо.

С новите мерки властите целят да направят възможно по-бързото получаване на данни и идентифицирането на "горещите точки".

Щатът Ню Йорк планира да инвестира около 138 милиона долара в програми за интервенция и превенция, от които 76 милиона ще бъдат използвани за създаването на работни места и организирането на дейности за младежи, които са изложени на най-голям риск.

Ще бъде създадена и нова полицейска служба, която ще има за задача да се бори с трафика на огнестрелни оръжия от останалите американски щати.

mediapool.bg