Кламер БГ - Новини: Щангистите се разминаха с тежки наказания за допинг аферата

Щангистите се разминаха с тежки наказания за допинг аферата

Спорт

|
Ср, 17 Юни 2015г. 15:59ч.
Щангистите се разминаха с тежки наказания за допинг аферата

Българският национален отбор по щанги се размина с тежките наказания за допинг аферата "Трайбест", която избухна в началото на година. Тогава буквално всички родни състезатели по вдигане на тежести дадоха положителен тест за употреба на забранения препарат станозол. После се оказа, че станозолът се е намирал в хранителната добавка "Трайбест", но не е била описана в съдържанието й.

Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) е уважила аргументите на българската федерация и е наложила минимални наказания на уличените в употреба на допинг 11 български национали. Така четирима българи отърваха доживотното наказание за второ допинг провинение – Иван Марков (категория до 85 кг), Ивайло Филев (62 кг), Демир Демирев (77 кг) и Милка Манева (до 63 кг). Новото наказание за тях е година и половина извън спорта.

Другите седем щангисти са наказани за 9 месеца извън щангите. Това са Асен Мурадов (56 кг), Ферди Назиф (56 кг), Владимир Урумов (62 кг), Стоян Енев (62 кг), Диян Минчев (68 кг), Надежда Мей (48 кг) и Мая Иванова (53 кг). Те ще могат да участват в състезания от началото на следващата година.

От международната федерация още не са уточнили каква глоба ще бъде наложена на българската федерация за поредния рецидив с масова употреба на забранени вещества. Засега не е ясно и дали България ще има отбор по вдигане на тежести на олимпийските игри в Рио де Жанейро '16.

mediapool.bg