Кламер БГ - Новини: Шумахер продължава да се бори за живота си

Шумахер продължава да се бори за живота си

Спорт

|
Пон, 30 Дек 2013г. 12:33ч.
Шумахер продължава да се бори за живота си

Критично остава състоянието на седемкратния шампион на Формула 1 Михаел Шумахер, който пострада тежко при ски инцидент във френските Алпи в неделя. Състезателят е претърпял втора мозъчна операция след извършената веднага след инцидента за овладяване на кръвоизлива.

Шампионът се държи в изкуствена кома, съобщи в понеделник медицинският екип от болницата в Гренобъл, където 44-годишният спортист бе транспортиран с хеликоптер.

Инцидентът с Шумахер стана в неделя в град Мерибел, разположен в департамент Савой във Френските Алпи. Германецът се пързалял на ски заедно с 14-годишния си син, подхлъзнал се и паднал, като си е ударил главата в скрит под снега камък. Той е познавал много добре пистата и е бил с каска. Твърди се, че дори при идването на помощта Шумахер е бил в съзнание.

"Всичко, което трябваше да бъде направено, е направено до момента. Все още не можем да отговорим на въпроса кога ще се възстанови той", каза проф. Жан-Франсоа Пайе.

"Можем да заявим, че той се бори за живота си. Състоянието му е много сериозно. Каската му е помогнала, без нея нямаше да е тук в момента", коментира проф. Пайе. Той допълни, че Шумахер е получил възможно най-бързата медицинска помощ след инцидента.

До състезателя в болницата са съпругата му Корина и двете им деца

Новината шокира целия свят и всички фенове и състезатели на Формула 1 се молят за живота на Шумахер.

Германецът е най-успешният състезател на Формула 1 на всички времена с рекордните 91 победи в кариерата си, продължила повече от две десетилетия. Първите си две титли той печели с отбора на "Бенетон" през 1994 г. - в годината, когато бразилският трикратен шампион Аертон Сена загива в катастрофа по време на Гран При в сан Марино, и през следващата 1995 г.

Още пет титли той прибавя с отбора на "Ферари" между 2000 и 2004 г. Две години по-късно Шумахер се отказа от спорта, но през 2009 г. тимът на "Мерцедес" го убеди да се върне на пистата. През 2012 г. обаче Шумахер приключи спортната си кариера след неособено успешното си завръщане във Формула 1. Той живее в Швейцария със семейството си.