Кламер БГ - Новини: "Шпигел": Българите въстанаха срещу Батман

"Шпигел": Българите въстанаха срещу Батман

Анализи и Коментари

|
Вт, 20 Окт 2020г. 17:07ч.
"Шпигел": Българите въстанаха срещу Батман

В България хората се вдигнаха на бунт срещу автократичния управленски стил на министър-председателя Бойко Борисов. Те не могат да разчитат на подкрепата на ЕС, пише германското списание "Шпигел" в пореден материал за ситуацията у нас, озаглавен "Въстание срещу Батман".

Българите протестират срещу политическата си класа вече над 100 дни. Това са най-крупните демонстрации в новата история на страната, отбелязва изданието, описвайки България като една от най-корумпираните страни в ЕС, която е на последно място и по медийна свобода. Хората имат чувството, че демокрацията е само привидност, че властите не служат на народа, а инструмент за потисничество – както при комунизма, пише авторът, който цитира и икономически данни за България.

По-нататък се отбелязва, че Борисов е един от главните виновници за бедственото положение. С малки прекъсвания той ръководи страната от 2009 г. насам. Той не е разпален националист като Ярослав Качински в Полша, нито пък гръмогласен противник на либералната демокрация като Виктор Орбан в Унгария. Неговата консервативна партия ГЕРБ, подобно на ХДС, е уважаван член на ЕНП. Борисов е човек на задкулисните сделки, който се споразумява с олигарси, поставя под натиск противници и съратници, раздава важните постове на свои послушници и прикрива презрението си срещу демокрацията и човешките права зад една грубовата простонародност, пише сп. "Шпигел", цитирано от Дойче веле.

Противниците на системата не отиват зад решетките, тях просто ги сплашват

Изданието припомня случая със собственика на "Хиполенд" Мариан Колев след участието на сина му в протестите.

Авторът Ян Пул коментира: "В системата на Борисов противниците не отиват зад решетките, както в Турция - тях просто ги сплашват. Властите са инструмент за господство. И макар че накрая вътрешният министър се извини, Колев прие претърсването като предупреждение", отбелязва изданието. "Защото има случаи, в които се отнема имуществото на предприемачи, настроени критично към властта. Всички прокурори се подчиняват на Борисов. Подобни издевателства обикновено са съпътствани от кампании във верните на Борисов медии."

Статията разказва за кариерата на министър-председателя. Борисов е роден през 1959 г. и е изучил политическия занаят по съветско време. През 70-те и 80-те години посещава Академията на МВР, бил е командир на взвод е написал докторат в полицейското училище. След 1989 г. основава охранителна фирма. Работи като бодигард на Симеон Сакскобургготски, тогавашния български премиер, който го прави секретар на Вътрешното министерство и генерал-лейтенант. Но Борисов иска повече и се кандидатира за кмет на София. Той е мъж с огромно его, както през 2006 г. пише в една грама американският посланик.

Носейки се из София с веещ се кожен шлифер, Борисов получи прякора "Батман". На купони се фука с оръжието си, един "Глок". Твърди се дори, че е предлагал на журналисти пари за положителни статии. Подобно на руския президент Путин, той се снима гол над кръста и добре епилиран. Говори се, че е имал редица афери. Борисов търси близост със силните в икономиката - например с Ахмед Доган, олигарха от турски произход, бивш сътрудник на Държавна сигурност, забогатял след промените от сделки с недвижими имоти, пише "Шпигел".

Медиите на Пеевски практикуват безсрамна пропаганда за Борисов

Авторът на статията добавя, че друг съюзник на Борисов е Делян Пеевски - "депутат от партията на Доган, който контролира цяла империя от фирми, а медиите му практикуват безсрамна пропаганда за Борисов."

Към края на статията Ян Пол търси и някакво по-дълбоко обяснение на ситуацията в България: "За разлика от редица съседни страни, промяната в България от 1989 г. не беше революция на недоволни граждани срещу комунистическата върхушка, а дворцов преврат. Една фракция в БКП тогава беше разбрала, че промените не могат да бъдат спрени и свали властелина Тодор Живков. След това комунистическите елити просто продължиха нататък, осигуриха си най-добрите хапки от държавната икономика и се преоблякоха като демократи. Малцина на брой олигарси претендират за онова, което принадлежи на всички."

Статията разказва за акцията на Христо Иванов край морския сарай на Доган.

Борисов трябва да си отиде, но това ще е само началото, казва съпредседателят на "Демократична България" и допълва, че "ще е нужно още време, за да се премахне стоящата зад него система, да се възстановят принципите на върховенството на закона, демокрацията и разделението на властите".

Христо Иванов допълва, че след влизането на България в ЕС много българи са се надявали, че самото то ще се окаже целебна сила и системата автоматично ще се доближи до европейските стандарти. Това обаче не стана.

Христо Иванов отбелязва, че повечето европейски доклади за състоянието на демокрацията в България са били негативни, но това никога не е водило до някакви последствия.

"Никога не е съкращаван обемът на средствата за България и Борисов както и преди е приветстван на срещите на европейските лидери като уважаван държавен ръководител", казва той и допълва:"ЕС легитимира системата на Борисов. Ние, българите, трябва сами да си напишем домашното."

Сбъркана представа за нормалност

Агенция Франс прес също пише, че участниците в продължаващите над 100 дни протести обвиняват правителството, че е зависимо от могъщи олигарси, че фаворизира определени хора и че праща прокуратурата срещу политическите си опоненти.

"Проблемът ни е в сбърканата представа за това кое е нормално. Толкова сме свикнали с корупцията, шуробаджанащината, разбитата улична настилка, дупките по пътищата, грозните сгради и раздрънканите автомобили, че приемаме за нещо нормално онова, което за средния европеец би било неприемливо", коментира пред АФП Владимир Василев, един от участниците в протеста.

Според него демонстрациите са извели на улицата много нормални българи, които са разбрали, че не са сами в битката си за повече морал, за интегритет и интелигентност в политиката: "Протестите тотално промениха положението на правителството: преди то притежаваше пълната власт, а сега е притиснато до стената и няма никаква легитимност".

mediapool.bg