Кламер БГ - Новини: Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” отново ще бъде спрян за ремонт

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” отново ще бъде спрян за ремонт

България

|
Пет, 09 Дек 2022г. 13:35ч.
Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” отново ще бъде спрян за ремонт

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” отново ще бъде спрян за ремонт

В събота сутринта VI блок на АЕЦ "Козлодуй" планово ще бъде спрян за отстраняване на пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор, съобщиха в петък от централата. След проследяване на регистрираните в процеса на работа индикации за пропуск беше взето решение за спиране на ядрената мощност, преди да бъдат достигнати ограниченията в технологичния регламент. Непрекъснатият контрол до момента показва, че стойностите не надхвърлят нормите за безопасна експлоатация. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй", уточняват оттам.

След отстраняване на пропуска VI блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи с пълно натоварване на мощността.

На практика това е второто изключване на блока за месец след извършения планов ремонт през октомври. Мощността бе спряна на 30 октомври само часове след пускането му след презареждане със свежо ядрено гориво и остана извън строя седмица, заради изтичане на водород от охладителната система на генератора.

Излизането на производствена мощност от 1000 МВ оказва влияние върху борсата за ток и цените, заради намаленото предлагане. Отделно ядрената централа търпи пропуснати ползи от високите цени на електроенергията, а на нейните приходи се разчита да влизат постъпления във Фонда "Сигурност на електроенергийната система", откъдето се изплащат компенсации за бизнеса заради скъпия ток, а трябва да се финансират и проекти за енергийна ефективност и нови възобновяеми енергийни източници.

mediapool.bg