Кламер БГ - Новини: Шествия за равенство на жените по цял свят въпреки коронавриуса

Шествия за равенство на жените по цял свят въпреки коронавриуса

Свят

|
Нед, 08 Март 2020г. 20:27ч.
Шествия за равенство на жените по цял свят въпреки коронавриуса

Шествия и събития в различни страни по света отбелязаха Международния ден на жената, поставяйки акцент върху продължаващата дискриминация срещу жените и исканията за равенство между половете, предаде Би Би Си. Публичните прояви бяха доста многолюдни, независимо от епидемията от коронавирус.

Вече повече от век 8 март се чества по света като специален ден на жените. Празникът е възникнал от работническото движение, но после е признат като официално събитие и от ООН.

Тинейджърката екоактивистка Грета Тунберг се обяви в социалните мрежи срещу неравенство между половете в света по повод Международния ден на жената, предаде ДПА.

Признаваме, че жените все още далеч не са равни на мъжете в съвременните общества, написа в Туитър Тунберг, отбелязвайки Международния ден на жената, който се чества на 8 март.

Не може да имаме климатична справедливост без равенство на половете, допълни 17-годишната шведка.

Тунберг посочва, че днешният ден не трябва да бъде разбиран погрешно като честване на жените, а трябва да бъде повод за сериозно осмисляне на начините, по които обществото може да подобри равенството между половете.

Това, което ние жените искаме днес, и всеки ден, е равноправие, не поздравления или тържества, написа тя.

В подобен пост в Инстаграм, в който подчертава влиянието както на климатичните промени, така и на неравенството между половете върху жените в южното полукълбо, Тунберг написа: "Имаме още дълъг път да извървим".

Френски феминистки срещу "патриархалния вирус"

Около 40 феминистки се събраха по случай Международния ден на жената на площад "Конкорд" в Париж на протест срещу т.нар. от тях "патриархален вирус", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Активистките на движението "Фемен" организираха флашмоб, съблекли се голи до кръста, с хирургични маски и очила. На гърдите и коремите си бяха изписали лозунги като "патриархална пандемия".

"Смятаме, че не коронавирусът трябва да всява страх, а патриархалната пандемия, която изнасилва жена на всеки седем минути и убива жена на всеки 48 часа", заяви пред АФП една от активистките.

"Така че решихме на този 8 март да изчистим улиците на Париж от патриархалния вирус", допълни тя.

Феминистките крещяха "Пазете се, патриархален вирус" и изчистиха символично площада с пароструйки, преди да бъдат прогонени от полицията.

Шествия в Южна Америка

От Буенос Айрес до Мексико сити жените в най-големите латиноамерикански градове се включиха в шествия по повод Международния ден на жената на фона на разрастващите се социални вълнения в региона, предаде Ройтерс.

Хиляди протестиращи се събраха в чилийската столица Сантяго и в други градове в страната. Полицията съобщи, че са ангажирани общо 1700 полицаи. Много от протестиращите носеха плакати с призиви за право на аборт и прекратяване на насилието срещу жените.

Мероприятията в Чили бяха многобройни след по-широкообхватните протести срещу социалното неравенство, които започнаха през октомври и успяха да съберат в разгара си над един милион души.

Тези дни чилийските сенатори одобриха закон, целящ жените да имат еднакво представяне при изготвянето на нова конституция, а президентът Себастиан Пинера подписа закон за по-тежко наказание при убийството на жени.

В Колумбия жените в Богота честваха първата жена кмет на столицата, а също така се очакват протести срещу неотдавнашно съдебно решение, подкрепило ограниченията при абортите.

Международният ден на жената в Аржентина съвпада точно с третия месец от управлението на новата администрация, която обяви планове да създаде министерски пост за жените и подкрепя усилията за легализиране на абортите.

Утре жените в Буенос Айрес планират да спрат работа в подкрепа на исканията за равно заплащане и закони, които да се борят срещу насилието над жени и които намаляват ограниченията за абортите.

mediapool.bg