Кламер БГ - Новини: Шест месеца след началото на битката за Триполи няма готовност за компромис в Либия

Шест месеца след началото на битката за Триполи няма готовност за компромис в Либия

Свят

|
Пон, 30 Септ 2019г. 15:04ч.
Шест месеца след началото на битката за Триполи няма готовност за компромис в Либия

Битката за Триполи е в безизходица, а ООН и европейските държави се стремят да стабилизират Либия, която е основен транзитен маршрут за мигранти, опитващи се да достигнат Европа по море. Либийските съперници обаче трудно ще бъдат убедени да възобновят преговорите, тъй като всяка от страните смята, че има превъзходство, пише агенция ДПА в кореспонденция от либийската столица.

Почти преди шест месеца либийският командир Халифа Хафтар предприе изненадващо настъпление за превземане на столицата Триполи от своя съперник - правителството на националното съгласие (ПНС). Благодарение на бързите си действия силите на Хафтар осъществиха скоростно напредване още в началото.

За няколко седмици обаче ПНС успя да отблъсне силите на Хафтар, след като призова на помощ своите верни хора около Триполи, а битката е в застой от месеци.

Междувременно пратеникът на ООН Гасан Саламе подчертава нуждата от политическо решение в Либия с подкрепата на международни играчи, главно Италия, Франция и Германия.

Либия е богата на петрол и газ държава, обхваната от хаос, след като дългогодишният й управник Муамар Кадафи беше свален от власт при подкрепени от НАТО действия.

За европейските държави е важно да стабилизират положението в Либия, така че тя да спре да бъде разсадник за ислямски радикализъм и канал за незаконна миграция към Европа, отбелязва агенцията.

В четвъртък имаше среща в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН като подготовка за конференция за Либия, която трябва да се състои тази година в Германия, макар че още не е определена дата.

Преди срещата в Ню Йорк Хафтар каза, че е готов за преговори. "Рано или късно в края на този път трябва да седнем и да водим диалог", каза Хафтар в изявление.

Изявлението представляваше промяна в досегашната му позиция за призивите на ООН за преговори между двете страни.

Изявлението освен това беше направено, след като съперникът му - министър-председателят на подкрепяното от ООН ПНС Файез Сарадж - каза на сесията на Общото събрание на ООН, че няма да преговаря с "военен престъпник" като Хафтар.

В обръщение към световните лидери в Ню Йорк Сарадж порица "финансовата и военната подкрепа от някои страни" за Хафтар и същевременно подчерта, че "в Либия няма военно решение".

Турция е обвинявана, че подкрепя правителството в Триполи, а Обединените арабски емирства - че поддържат Хафтар, макар че цяла Либия е подложена на оръжейно ембарго от ООН.

Никоя от страните в Либия не е готова за диалог, казва пред ДПА Клаудия Гацини - старши анализатор за Либия в изследователския институт "Интернешънъл крайсис груп" в Брюксел.

"В момента съперничещите си власти нямат желание да участват в преговори, а и не е ясно в какъв формат може да бъдат тези преговори. Освен това и двете страни усещат, че са в печеливша позиция и затова не са склонни за компромис", заяви тя за ДПА.

Позицията на Сарадж за преговорите беше повторена от Идрис Абу Файед от Висшия държавен съвет - съвещателен орган в Триполи, който се противопостави на всякакви разговори с Хафтар, "дори ако те са непреки".

"Ние няма да преговаряме с агресорите . . . но сме готови да разговаряме с политическия елит и с всеки, който призовава за гражданска държава", каза Абу Файед.

Хафед ал Гуел - старши сътрудник в Института по външна политика към Университета "Джонс Хопкинс" в САЩ и поддръжник на ПНС, обясни, че Абу Файед е имал предвид преговори между ПНС и съюзения с Хафтар парламент в Източна Либия, оглавяван от председателя Акила Салех.

"Мисля, че сега е невъзможно Хафтар да бъде наложен като страна в някакво политическо решение, следователно подходящото и логично решение е свикване на срещи между международно признатите институции", каза Гуел.

Тази идея е немислима за лоялистите на Хафтар - като журналиста Еиса Абдул Каюм, който настоя, че евентуално политическо решение ще бъде в съответствие с "новите правила", диктувани от отслабващото според него влияние на подкрепящите ПНС милиции след началото на настъплението срещу Триполи и контрола на Хафтар върху големи райони в Либия.

"Хафтар контролира 75 процента от страната", каза Абдул Каюм. "Той контролира по-голямата част от сушата, петролните находища и пристанищата, освен че контролира либийското въздушно пространство и девет военни бази."

На 4 април самозваната Либийска национална армия (ЛНА) на Хафтар започна своето настъпление за превземане на Триполи - по-малко от два месеца след като той обяви, че е завзел южните части на северноафриканската държава.

Неговите сили в момента са разположени в някои южни предградия на Триполи, включително Аин Зара и Каср бин Гашир, и същевременно са насочили поглед към три района, смятани за подкрепящи Хафтар - Ал Азизия на югозапад от Триполи и западните крайбрежни градове Сабрата и Сурман.

Преди конференцията в Германия ПНС настоява, че Обединените арабски емирства не би трябвало да са част от каквито и да е политически усилия.

Гуел заяви, че евентуална среща трябва да включва само европейски държави - главно Италия, Франция и Германия, наред със Съединените щати и Русия, както и държави, граничещи с Либия.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо каза наскоро, че САЩ и Русия трябва да участват в преговорите. "Имаме нужда от много широк разговор за Либия", каза той в Ню Йорк.

Според Гацини не само липсата на главни играчи в Либия подкопава успеха на евентуални преговори, а и фактът, че всяка от страните има противоположно виждане за събитията на място.

"Когато вижданията за това как върви войната на място са толкова различни, е много трудно да се постигне напредък към преговори", каза тя.

По БТА

mediapool.bg