Кламер БГ - Новини: Швейцарски банки са докладвали възможно пране на пари през сметки на ФИФА

Швейцарски банки са докладвали възможно пране на пари през сметки на ФИФА

Спорт

|
Ср, 17 Юни 2015г. 15:47ч.
Швейцарски банки са докладвали възможно пране на пари през сметки на ФИФА

Швейцарски прокурори разследват 53 случая за възможно пране на пари, свързано с избора на страните домакини за световните футболни първенства през 2018 и 2020 година. Главният прокурор Михаел Лаубер заяви, че случаите са били докладвани от швейцарски банки. Той допълни, че неговата служба анализира огромно количество данни, иззети от ФИФА във връзка с разследването за корупция, предаде Би Би Си.

Разследването на ФИФА в Швейцария върви паралелно с разследването, предприето от властите на САЩ.

Домакинствата на първенствата за 2018 и 2020 бяха спечелени съответно от Русия и Катар. Висшият представител на ФИФА Доменико Скала заяви наскоро, че тези права могат да бъдат отнети, ако се разкрият доказателства за подкупи. И двете страни отричат да са правили това.

ФИФА беше обвинена в масова корупция и злоупотреби, след като швейцарската полиция арестува в луксозен хотел в Цюрих седем представители на организацията през миналия месец.

Седемте бяха арестувани по искане на американското министерство на правосъдието, което обвини общо 14 сегашни и минали представители на ФИФА в "масова, систематична и дълбоко вкоренена" корупция.

Обвиненията бяха резултат от разследване на ФБР, продължило няколко години.

До момента не се знае много за разследването, провеждано от швейцарските власти, но ако те докажат, че е имало подкупи по време на процеса на даване на домакинствата на Русия и Катар, двете страни могат да ги загубят.

Лаубер съобщи, че се проверяват 53 банкови операции, за които е съобщено от специалното финансово разузнаване на Швейцария.

Разследващият екип се е сдобил с доказателства, касаещи 104 казуса на взаимоотношения между банки и техни клиенти, като всеки от тях включва по няколко банкови сметки.

Изправени сме пред сложно разследване с много международни връзки и последствия. Разследването продължава и ще отнеме време. Световният футбол трябва да бъде търпелив - това разследване ще продължи повече от 90 минути, каза той.

Главният прокурор на Швейцария не изключи възможността да бъде разпитан президентът на организацията Сеп Блатер във връзка с разследването на прокуратурата, което може да доведе до подновяване на процеса за даване на домакинствата за световните първенства по футбол през 2018 и 2022 година.

mediapool.bg