Кламер БГ - Новини: Магдалена Андершон официално подаде оставка като премиер на Швеция

Магдалена Андершон официално подаде оставка като премиер на Швеция

Европа

|
Четв, 15 Септ 2022г. 13:11ч.
Магдалена Андершон официално подаде оставка като премиер на Швеция

Магдалена Андершон

Шведската министър-председателка Магдалена Андершон от социалдемократическата партия подаде днес оставка, след като дясна коалиция спечели парламентарно мнозинство на изборите в неделя, предаде Асошиейтед прес.

Андершон се срещна с председателя на парламента Андреас Норлен, за да го уведоми официално за своето оттегляне. Тя ще продължи да изпълнява длъжността премиер до съставянето на ново правителство.

Очаква се Норлен да поиска лидерът на десноцентристката Умерена коалиционна партия Улф Кристершон да се опита да сформира кабинет. След изборите в неделя десният блок има 176 депутатски места, а левоцентристката коалиция с участието на социалдемократите – 173.

След преброяване на 99,9 процента от гласовете Андершон призна вчера поражението си, а лидерът на националистическата партия "Шведски демократи" Ими Окешон обяви победа за четирипартийния десен блок.

"Шведски демократи" спечели повече гласове от Умерената коалиционна партия, но се смята, че е малко вероятно да оглави правителство. Въпреки това се очаква националистическата, антиимигрантска партия да има значително влияние върху управлението, след като стана втората по големина политическа сила в парламента и спечели най-много гласове от всички десни формации, отбелязва АП.

Андершон, която е лидер на най-голямата партия в парламента, подаде оставка по-малко от година след като стана първата жена премиер на Швеция.

Предвижда се новият парламент да се събере за първи път на 26 септември.

mediapool.bg