Кламер БГ - Новини: “Човекът на Бойко” във ВСС сравни Кьовеши с Иван Гешев

“Човекът на Бойко” във ВСС сравни Кьовеши с Иван Гешев

България

|
Ср, 26 Май 2021г. 10:41ч.
“Човекът на Бойко” във ВСС сравни Кьовеши с Иван Гешев

Димитър Узунов, снимка БГНЕС

Бившият представляващ член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов даде обширно интервю пред бТВ, в което обясни, че “няма никаква драма“ с подслушването на политици и всичко е законно. Той сравни казуса с Лаура Кьовеши в Румъния, която е била обвинена от социалистите “във всички земни и неземни грехове“ с политическите искания за оставка на Иван Гешев.

“Не случайно не се харесва главният прокурор Иван Гешев“, каза Узунов и обясни, че прокуратурата сега е независима.

Не стана ясно защо бТВ са поканили точно Узунов да говори в експертно качество за специалните разузнавателни средства (СРС). В момента той е административен съдия в Благоевград и не се занимава със СРС. Преди това беше член на ВСС, където си спечели прозвището „човека на Бойко“ след изтеклите записи по аферата „Яневагейт“. Узунов бе неизменна част от мнозинство във ВСС около бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Преди да стане член на ВСС Узунов бе съдия и председател на районния съд в Сандански, където пак не се е занимавал със СРС.

Зрителите на бТВ обаче имаха възможност да чуят от Узунов обилни обяснения, че ако е имало подслушани политици, това е било случайно.

“Използването спрямо когото и да било на СРС е било на законово основание и по съответния ред. Вероятно политици са попаднали там случайно“, каза Узунов.

В самото начало на интервюто той бе попитан кой може да разрешава подслушването. Отговорът на Узунов бе „всеки съдия“. Този отговор бе повторен два пъти. Това не е вярно. Разрешение за употреба на специални разузнавателни средства могат да издават само председателите на окръжните и специализираните съдилиша или посочени от тях заместник-председатели. Това са десетина души в цялата държава.

Съдия Димитър Узунов обясни, че той също би казвал, че е незаконно подслушван, ако искал да извлече политически дивиденти.

“Това е тема с политически ефект, това хората не ги интересува“, каза съдия Узунов в ефира на бТВ.

За възможното подслушване на Татяна Дончев от опозиционната “Изправи се! Мутри вън!“ той каза: “Има ли там един лидер, който е адвокат с поне 10 обвиняеми в Специализирания съд. Ето го политическият ефект, който той гони“

“Няма нищо страшно, няма драма“, допълни Узунов за подслишване на политици. После пак го повтори: “Това е. Няма драма. Аз не знам защо толкова се фокусирате върху това нещо. И в Америка се използват СРС“, каза Узунов.

Той е убеден, че използването на СРС в България е било на законово основание и по съответния ред. Узунов обясни, че неговата професионална подготовка му дава основание да твърди подобно нещо, но не отбеляза, че той самият не занимава със СРС.

mediapool.bg