Кламер БГ - Новини: Чиновниците от не-Covid звената искат 20% ръст на заплатите

Чиновниците от не-Covid звената искат 20% ръст на заплатите

България

|
Пет, 09 Окт 2020г. 17:20ч.
Чиновниците от не-Covid звената искат 20% ръст на заплатите

Всички служители на централната и местната администрация, които не работят в звена, свързани с Covid-19 и съответно няма да получат обещаното 30% увеличение на заплатите, да бъдат компенсирани с ръст от 20%. Затова настоява Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ.

Синдикатът иска също така увеличение с 20% на единните разходни стандарти за делегираните от държавата дейности във функция "Социално осигуряване, подпомагане и грижи". "Възнагражденията в тази система изостават сериозно от тези в останалите бюджетни сектори. Тези средства ще съдействат за по-лесното прилагане на подготвяната Наредба за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет, която се очаква да влезе в сила през 2022 г.", посочват от КНСБ.

Парите за представително облекло да се регламентират в бюджета както за държавните служители, така и за тези по трудов договор, иска още синдикатът.

"Отчитаме като положителни направените стъпки за увеличение на заплатите за 2020 г., затова считаме, че този ръст трябва да продължи и да бъде осигурено достойно заплащане на труда", коментира профсъюзната федерация.

mediapool.bg