Кламер БГ - Новини: Чешки селяни надигат глас срещу огромна въглищна мина в Полша

Чешки селяни надигат глас срещу огромна въглищна мина в Полша

Европа

|
Пет, 02 Юли 2021г. 14:16ч.
Чешки селяни надигат глас срещу огромна въглищна мина в Полша

Чешки селяни надигат глас срещу огромна въглищна мина в Полша

От 18 години Карел Ржехак, учител по физика в Чехия, вижда как нивото на водата в кладенеца му редовно спада. Причина според него е намиращата се съвсем близо, от другата страна на границата, силно разклонена полска каменовъглена мина.

Откритата мина "Турув" заема площ от 28 квадратни километра и захранва електроцентрала, осигуряваща близо 7 на сто от електричеството в Полша.

Разположена в район, където се срещат полската, чешката и германската граница, мината днес отново е в центъра на остър конфликт между Прага и Варшава.

"Заселих се тук през 2001 г. и водата тогава беше страхотна; след две години обаче нивото в кладенеца ми спадна с един метър", разказва Ржехак.

"Естествено, се наложи да реагирам, направихме кладенеца по-дълбок - от 10 на 30 метра, но нивото на водата продължава да спада", уверява той.

Ржехак живее в Хорни Витков - селото се намира точно срещу мината "Турув", от която се изпомпват големи обеми вода, за да се избегне наводняване.

Заради оплакванията на местните жители чешкото правителство подаде иск срещу Полша в Съда на Европейския съюз.

През май Съдът на ЕС разпореди Полша да спре добива от мината. Полското правителство обаче отказа да се подчини, съответно Прага настоя Съдът на ЕС да наложи на Полша глоба от 5 милиона евро за всеки ден, в който мината работи.

През юни правителствата на двете страни започнаха официални преговори в опит да постигнат споразумение.

"Празен кладенец"

Германия и Чехия се оплакаха от вредното въздействие на мината и от предвиденото й разширяване, като подчертаха, че тя увеличава нивата на шум и запрашаване в целия регион, без да се брои загубата на вода.

Но най-голямата енергийна групировка в Полша PGE, която държи и мината, и електроцентралата, смята да експлоатира "Турув" чак до 2044 година.

Действаща от 1904 г., тази мина за добив на лигнитни, нискокачествени въглища, дава работа на около 4000 души.

Полша разчита на въглищата за производството на близо 80 процента от своята електроенергия, но обещава да развива възобновяемите енергоизточници и до 2049 г. да затвори всички мини в страната, както предвиждат целите на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове.

Чехите искат "Турув" да бъде затворена час по-скоро.

От 1985 до 1999 г. геолозите са регистрирали спад на подпочвените води в дълбоките утаечни слоеве с 50 метра.

"Спадът остана горе-долу стабилен до 2013 г., когато нивото на подпочвените води започна пак да спада и стигна до към 60-70 метра", заяви Ондржей Нол от чешката геоложка служба.

"Спадът е пряко свързан с работата на мина "Турув", добави той.

Според Алена Тесликова, която работи в училището в Хорни Витков, семейството на дъщеря й изпитва сериозен недостиг на вода.

"Техният кладенец е празен, налага им се да изпомпват вода от кладенеца на съседите. Живяла съм там на младини и никога не съм имала проблеми с водата", казва тя.

"Време е за действия"

Кметът на съседния град Храстава Михаел Цанов не очаква Полша да затвори мината в близко бъдеще. Но се надява тя най-малкото да вземе мерки на местно равнище, подпомагайки строежа на обществени водопроводи.

"Нито градската управа, нито местната водоснабдителна компания нямат средства за изграждането им, защото канализацията е сложна и скъпоструваща работа", заяви той пред АФП.

"Полската страна винаги е отхвърляла този вариант, тъй като нямало нищо доказано във връзка с водата и според мен заповедта на Съда на ЕС ги е накарала да се включат в дебатите", добави Цанов.

По думите му северният чешки регион вече разполага с проект за водоснабдителна мрежа.

"Най-добре е догодина да започнат строежа, защото наистина страдаме", заявява Карел Ржехак. "Време е за действия", настоява той.

По БТА

mediapool.bg