Кламер БГ - Новини: България, Чехия и Полша затварят небето си за руски авиокомпании

България, Чехия и Полша затварят небето си за руски авиокомпании

Свят

|
Съб, 26 Фев 2022г. 00:17ч.
България, Чехия и Полша затварят небето си за руски авиокомпании

България, Чехия и Полша затварят небето си за руски авиокомпании

От полунощ в събота България въвежда забрана за излитане/кацане и навлизане на руски самолети във въздушно пространство на страната, съобщиха от транспортното министерство късно вечерта в петък. Ограничението важи и за небето над териториалните ни води. Причината е изострянето на започнатия от Русия военен конфликт в Украйна и в знак на солидарност с нападнатата държава.

По-рано през деня същите мерки обявиха и Чехия и Полша. Забраната на Прага за използване на въздушното пространство на страната от руски авиокомпании също влиза в сила в полунощ, съобщи транспортният министър на страната Мартин Кубка в петък. Мярката се взема в отговор на военната операция на Русия в Украйна.

Решението е координирано с Полша. Варшава заяви преди това, че също въвежда подобна забрана от 2 часа сутринта в събота. В петък следобед са били прекратени и полетите на полската авиокомпания ЛОТ до Москва и Санкт Петербург. За транзитните полети ще се разработят алтернативни маршрути.

Чешките железници пък от петък издават безплатни билети за украинските граждани, които искат да се приберат у дома си. Достатъчно е да предоставят украински паспорт на жп каса и ще получат билет.

Немското издание "Шпигел" съобщи, че германското правителство може да замрази руски активи за 25 млрд. евро в рамките на втория санкционен пакет срещу Русия. Става въпрос за акции във фирми, ценни книжа и банкови депозити. Дъщерни германски дружества на руски банки ще запазят правото си да работят, като мерките срещу тях могат да са следваща санкционна стъпка при изостряне на конфликта в Украйна.

mediapool.bg