Кламер БГ - Новини: Четирима души са загинали при безредиците във Вашингтон

Четирима души са загинали при безредиците във Вашингтон

Свят

|
Четв, 07 Ян 2021г. 12:26ч.
Четирима души са загинали при безредиците във Вашингтон

Общо четирима души са загинали при безредиците във Вашингтон, след като привърженици на все още действащите президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия в сряда следобед и прекъснаха работата на Конгреса, където изборът на Джо Байдън трябваше да бъде формално одобрен.

Една от починалите жени е била простреляна при щурма на сградата. Починала е след като е била откарана в болница. За останалите трима към момента няма подробности. Според шефа на вашингтонската полиция Робърт Конте те са починали при "спешни медицински състояния".

По-късно Конгресът възстанови работата си и продължи с броенето на електоралните гласове. Около сградата бяха струпани сили на полицията и службите за сигурност, които още в късния следобед започнаха да изтласкват събралите се хора. Самият Тръмп пусна видеообръщение, в което призова хората да се приберат по домовете си, но едновременно с това за пореден път заяви, че изборите са били откраднати без да даде доказателства. Според много наблюдатели обръщението на Тръмп всъщност е наляло масло в огъня вместо да успокои обстановката.

На висше правителствено ниво се обсъжда евентуалното задействане на 25-тата поправка от щатската конституция, съобщи NBC. Текстът позволява изземането на правомощия от действащия държавен глава. В този случай властта трябва да бъде поета от вицепрезидента Майк Пенс, с когото Тръмп също е в конфликт. Дали това е възможно да се случи, не е ясно. До края на мандата на Тръмп остават по-малко от две седмици. Байдън трябва да встъпи в длъжност на 20 януари.

Няколко души от екипа на Тръмп са подали оставки след безредиците в столицата, пише TheIndependent. Става дума за сътрудници на първата дама Мелания Тръмп, както и високопоставени чиновници в Белия дом.

Социалните мрежи за пореден път реагираха на послания на президента. Профилите на държавния глава в туитър и фейсбук бяха блокирани. От Туитър обясниха, че постовете нарушават правилата на социалната мрежа. А от Фейсбук заявиха, че посланията на Тръмп са премахнати, защото само биха увеличили напрежението.

"Историята ще помни днешното насилие, предизвикано от действащия президент, който продължава да лъже за резултатите от изборите, като момент на безчестие и срам за нацията ни. Но ние бихме лъгали себе си, ако твърдим, че сме изненадани", заяви бившият президент Барак Обама. Той поздрави представителите на Републиканската партия, които са се държали достойно и даде за пример властите в Джорджия, които обявиха, че изборният процес е бил честен, макар че Тръмп твърдеше обратното.

mediapool.bg