Кламер БГ - Новини: Четири училища ще пробват пилотно онлайн изпити

Четири училища ще пробват пилотно онлайн изпити

България

|
Четв, 24 Дек 2020г. 18:47ч.
Четири училища ще пробват пилотно онлайн изпити

Три столични и едно пловдивско училища ще се включат в проект за изпитване и оценяване на учениците изцяло в електронна среда.

Целта е изпитвания, контролни и класни, но също така и национални външни оценявания и матури - може би в бъдеще, да се провеждат изцяло в електронна среда, но в училище.

Проектът е подкрепен от просветното министерство и плановете са да започне през януари догодина, когато следва да се направят първите пилотни онлайн тестове за около 5000 ученици.

Избраните учебни заведения са 51-во училище, 119-то училище и Втора английска гимназия в София и пловдивската гимназия "Иван Вазов", съобщиха във „Фейсбук“директорите на 119-то и 51-во училище Диян Стаматов и Асен Александров.

Те ще ползват иновативен софтуер за е-изпитване, разработен в Швеция и прилаган в Англия и други европейски страни.

Приложението ще се настройва през облака на "Гугъл" и ще се реализира от Центъра за творческо обучение.

"Избрахме училища, които имат много висока технологична готовност, те се подготвят още преди пандемията с внедряване на технологии", коментира Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучениепред БНТ.

В пловдивската езикова гимназия например подобен тип изпитвания се реализират за трета поредна година. Училището в града под тепетата е първото гугъл референтно училище в Югоизточна Европа, което освен това е започнало да въвежда учебни стаи без хартия.

Ангелов твърди, че системата е защитена от външна намеса, а електронното изпитване и оценяване ще спести разходи и грешки.

През януари, освен пробни онлайн изпити, предстои да се проведе и първата електронна олимпиада по чужд език.

mediapool.bg