Кламер БГ - Новини: Четири модернизирани подводници приема руският флот
Морски вести

Четири модернизирани подводници приема руският флот

Морски вести

|
Пет, 09 Фев 2018г. 08:34ч.
Четири модернизирани подводници приема руският флот

Фото: Wikipedia

До 2021 г. Тихоокеанският флот на Русия може да получи четири модернизирани атомни подводници от проекта 949 „Антей“, въоръжени с ракети „Калибър“.

Това съобщи пред журналисти руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов по време на посещение на далекоизточното кораборемонтно предприятие „Звезда“, предаде RB.

„Обсъдихме този въпрос днес, смятаме, че 2021 г. е реален срок“, каза Борисов, цитиран от „Российская газета“. Той допълни, че още тази година има възможност Тихоокеанският флот да получи една атомна подводница по този проект. По-рано се предполагаше, че атомните подводници ще се върнат във флота след модернизацията си през 2019 година.

По-рано генералният директор на петербургския ЦКБ МТ „Рубин“ Игор Вилнит съобщи, че в хода на модернизацията на „Антей“ се планира те да бъдат превъоръжени с най-новите крилати ракети „Калибър“, а срокът на експлоатация на подводниците – да бъде увеличен двойно.

По проекта 949 „Антей“ са построени общо 11 атомни подводници, като в момента в руския ВМФ са останали осем от тях.

Водоизместимостта на всяка подводница достига 24 хил. тона. На въоръжение са 24 пускови установки за крилати ракети „Гранит“ и шест торпедни апарата.

Maritime.bg – ВМС