Кламер БГ - Новини: Четвърта среща на Цацаров с турския главен прокурор

Четвърта среща на Цацаров с турския главен прокурор

България

|
Пон, 26 Ноем 2018г. 10:52ч.
Четвърта среща на Цацаров с турския главен прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров отново е на работно посещение в Анкара по покана на турския си колега Мехмет Акарджа, става ясно от съобщение на прокуратурата. В турската столица Цацаров е придружаван от зам. - главния прокурор Иван Гешев, който е спряган за основен претендент за негов приемник от следващата година.

Това е четвърта среща на Цацаров с турския главен прокурор. Първата бе през септември 2014 г., когато по покана на българския главен прокурор в София пристигна на тридневно официално посещение турска делегация, водена от тогавашния главен прокурор на Турция Хасан Ербил.

През септември 2015 година Цацаров отиде в Анкара по покана на новоизбрания тогава главен прокурор Мехмет Акарджа. Турският президент Реджеп Ердоган също прояви специален интерес към българския гост и се срещна с Цацаров, въпреки че срещата не бе обявена предварително. Поради това Цацаров остава четири дни в Турция вместо три.

През април 2016 година Мехмет Акарджа върна визатата в София.

При четвъртата среща основни теми на разговор между двете страни ще са сътрудничеството по наказателноправни въпроси и противодействието на организираната престъпност.

Сотир Цацаров и Мехмет Акарджа ще обсъдят и идеята за създаване на Консултативен форум на главните прокурори от балканските страни. Форматът целял да стимулира и подобри сътрудничеството помежду им чрез регулярни срещи и обмен на добри практики.

Програмата на българската делегация включва също срещи с министъра на правосъдието на Република Турция Абдулхамит Гюл и с председателя на Върховния апелативен съд Исмаил Рушту Чирит. Между прокуратурите на Турция и България бе сключено споразумение за сътрудничество през 2014 година.

Висящ въпрос между двете страни е екстрадицията на Димитър Желязков-Очите, който все още не е врънат в България. Турция на свой ред иска екстрадицията на четирима български граничари, които са обвиненени от турското правосъдие за убийство на турски рибар. Проблем между двете страни е и контрабандата на български цигари, за което в докладите на турските служби се споменава свързваната с Делян Пеевски компания “Булгартабак“.

mediapool.bg