Кламер БГ - Новини: Четвърта нощ на сблъсъци в Северна Ирландия

Четвърта нощ на сблъсъци в Северна Ирландия

Свят

|
Четв, 08 Апр 2021г. 13:53ч.
Четвърта нощ на сблъсъци в Северна Ирландия

Протестиращи запалиха автобус и хвърляха коктейли "Молотов" по полицаи в четвъртата нощ на сблъсъци в Северна Ирландия, където Брекзитът разклати деликатния политически баланс в местното управление, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Младежи замеряха полицията със запалителни бомби и други предмети в протестантския район Шанкил Роуд, а протестиращи хвърляха предмети в двете посоки над бетонната "стена на мира", която разделя този район от съседен квартал с ирландски националисти.

Британският премиер Борис Джонсън осъди насилието, а местното правителство на Северна Ирландия се събра на извънредно заседание заради размириците.

Джонсън призова към спокойствие и заяви, че "начинът за преодоляване на разногласия е чрез диалог, а не с насилие и престъпност". Безредиците и нападенията над полицията бяха осъдени както от северноирландския първи министър Арлин Фостър от пробританската Демократична юнионистка партия, така и от вицепремиерката Мишел О'Нийл от партията на ирландските националисти "Шин фейн".

Насилието в последните дни се разразява главно в пробритански лоялистки райони в обстановка на растящо напрежение заради новите търговски бариери между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания след Брекзита и влошаващите се отношения между протестанти и католици в местното управление.

Ирландският външен министър Саймън Ковини призова насилието в Северна Ирландия да спре преди някой да бъде убит или тежко ранен и определи сблъсъците между юнионисти и националисти като "особено тревожни".

"Това са сцени, които отдавна не бяхме виждали в Северна Ирландия. Хората мислеха, че тези сцени са останали в миналото и смятам, че трябва да се направи колективно усилие за успокояване на напрежението", каза Ковини.

Големи групи хора се замеряха взаимно с фойерверки, тухли и коктейли "Молотов" от двете страни на "стените на мира", които разделят някои квартали в Белфаст след избухналото насилие между католици и протестанти преди повече от 50 години.

Части от Северна Ирландия остават дълбоко разделени на юнионисти и националисти 23 години след сключването на мирно споразумение, което сложи край на кръвопролитията, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg