Кламер БГ - Новини: Четвърта институция ще проверява кметицата на "Красно село"

Четвърта институция ще проверява кметицата на "Красно село"

България

|
Пон, 01 Март 2021г. 15:28ч.
Четвърта институция ще проверява кметицата на "Красно село"

И комисията на Сотир Цацаров се включва в плеядата от ведомствата, които проверят кметицата на район "Красно село" за участието по европроект за "патронажна грижа". КПКОНПИ ще стартира проверка за потенциален конфликт на интереси, по повод на информациите, че Росина Станиславова е подписала договор със самата себе си по изпълнението на европроекта - от едната страна в качеството й на кмет на района, а от другата - като ръководител на европроекта. Вследствие на скандала "Демократична България" оттегли доверието си от нея и дари на SOS детски селища получените над 7000 лв. от Станиславова по проекта. В момента текат поне още три проверки срещу Станиславова – от Върховна административна прокуратура, от управата на европрограмата "Човешки ресурси" и от Агенцията за държавна финансова инспекция.

От комисията на Сотир Цацаров уточняват, че производството за Росина Станиславова е образувано след сезиране по медийни публикации за усвояване на европейски средства по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Ще се проверяват твърденията в медиите, че кметът на столичния район "Красно село" е разпределила и на себе си средства по бюджета на програмата. Комисията е взела и решение днес да стартира и проверка срещу д-р Десислав Тасков за потенциален конфликт на интереси във връзка с разходване на средства в лечебно заведение в гр. Каварна.

Станиславова: Няма конфликт на интереси

Самата Росина Станиславова посочи пред БГНЕС, че според юристи на администрацията и външни експерти, до които се е допитала, сключеният договор не противоречи на закона.

"Едната страна по договора е кметът на района, сключил договор с Министерство на труда и социалната политика, а другата страна е ръководителят на проекта - физическото лице Росина Станиславова. Липсата на противоречие се дължи на дуалистичния статут на субекта. Нещо повече - с подаване на проектното предложение ние сме уведомили управляващия орган кой е ръководител на този проект", коментира районната кметица.

Тя добави, че не е имало нищо по-логично от това кметът да поеме отговорност и да стане ръководител на проект в социалната сфера. Мотивът й е, че проектът за патронажна грижа е стартирал и се изпълнява заради ситуацията с Covid-19 в Европа, а и в целия свят.

"Когато хората са възрастни, безпомощни, болни, карантинирани, за тях трябва да са полагат адекватни грижи", каза Станиславова.

"Няма нищо порочно в това за положен допълнителен труд да се получава допълнително възнаграждение, което впрочем би следвало да е елемент от всяка "дясна политика", добави Станиславова.

На въпрос колко точно пари е взела тя и управляващият екип на проекта, Станиславова отговори, че по този въпрос са били направени много тежки манипулации.

"Моето възнаграждение за целия период на изпълнение на проекта е 7 хил. лв. Тази сума не е взета от залъка на болни хора, каквито клевети се изсипаха по мой адрес, а е определена въз основа на европейска методология, законово регламентирана. Тя се определя на базата на основно трудовото възнаграждение, а моето като кмет на район е 2 400 лв.", подчерта Станиславова.

Попитана дали е истина, че тези средства са дарени за програмата "Топъл обяд", тя отговори, че те изпълнявали паралелно два проекта - "Патронажна грижа" и "Топъл обяд".

"Вторият проект се финансираше от Агенцията за социално подпомагане и до края на 2020 г.се плащаше само за храната на 200 човека. При нас обаче имаше много повече заявки и всички хора, които желаеха да се възползват от услугата, отговарящи на критериите бяха включени. Тогава преценихме, че не е морално да лишаваме от услугата хора с по 363 лв. пенсия и затова взехме решение да включим всички желаещи. Финансирането беше не само от страна на ръководния екип, а и от страна на хора от администрацията. Понякога сме финансирали обяда на 80 човека на ден, за които АСП не е било предвидено финансиране за брой над 200 потребители", заяви районният кмет.

Тя добави, че възнамерявам незабавно да потърся защита на своите граждански права срещу всеки опит за публично злепоставяне и клевета пред компетентния съд.

Самият скандал избухна в сряда миналата седмица в комисията по финанси на Столичния общински съвет. Съветникът от ГЕРБ Георги Георгиев твърди, че е получил жалба от гражданин по казуса и е поискал информация за изпълнението на проекта от Станиславова. Тя не му предоставила информация. Станиславова обаче се съмнява в достоверността на жалбата. "Тази жалба я виждаме в два различни варианта, с неизяснен жалбоподател", посочи кметът. Тя твърди, че е предоставила информация за проекта на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

И още една проверка

От комисията на Сотир Цацаров обявиха още, че е образувано и производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на д-р Десислав Тасков след разследване на Нова телевизия от 28 февруари 2021 г. В материала се съдържат твърдения за неправомерно разходване на средства от бюджета на лечебното заведение в гр. Каварна в частен интерес (на д-р Тасков).

По-рано д-р Тасков обяви, че заради скандала се оттегля от листите на БСП във Варна за предстоящите парламентарни избори.

mediapool.bg