Кламер БГ - Новини: Червеният социолог Мирчев предрича партия на президента с хора от НДСВ

Червеният социолог Мирчев предрича партия на президента с хора от НДСВ

България

|
Пон, 28 Ян 2019г. 19:44ч.
Червеният социолог Мирчев предрича партия на президента с хора от НДСВ

Според социолога Михаил Мирчев около президента Румен Радев може да се заформи нов политически проект, който лесно да спечели 7% на избори. Партията обаче нямало да бъде лява или дясна, а центристка и щяла да бъде "препълнена с хора от бившето НДСВ" - такава теза очерта пред бТВ Мирчев, които беше кандидат на БСП за кмет на София през 2015 година.

Коментарът му става часове след като самият държавен глава поиска радикална промяна в "стила на управлението" и каза, че би подкрепил нов политически проект, ако той работи за модернизация на България. От думите на Румен Радев "всички подразбират, че това ще бъде партия около него самия", смята Мирчев.

В потенциалния нов проект на президента ключова роля щели да имат бившият външен министър от НДСВ Соломон Паси и проф. Огнян Герджиков, който бе служебен премиер в назначеното от Радев правителство.

"Много хора се заблуждават, че президентът Радев е проруски, про-Путински настроен, напротив – всички тези хора са проамерикански настроени", каза Мирчев за хората, които според него са близки до държавния глава.

Той разкритикува служебното правителство на Герджиков, защото според него именно то е спомогнало ГЕРБ да спечели предсрочните избори през 2017 г.

Мирчев, чийто син е депутат от БСП, отхвърли възможността бъдещата партия около президента да се коалира с левицата, за да победят заедно на изборите. По думите му е възможно БСП да излязат с неочакван коалиционен ход, но потенциална коалиция с ДПС била лош вариант.

"Много късно се сетиха да се отделят от соколово-вълчата прегръдка на ДПС. Лично аз съм ги съветвал това да започнат да го правят още през 2003 година, когато се видя, че ДПС са изключително некоректен политически партньор – става въпрос за местните избори 2003 година", каза Мирчев.

Той определи обвинението срещу Елена Йончева за пране на пари като "подарък за левицата", който ще им помогне в предстоящите евроизбори.

mediapool.bg