Кламер БГ - Новини: Челен опит: Ротацията на премиера в Румъния се отложи

Челен опит: Ротацията на премиера в Румъния се отложи

Свят

|
Пет, 26 Май 2023г. 12:14ч.
Челен опит: Ротацията на премиера в Румъния се отложи

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Планираната ротация на премиерския пост в Румъния се отложи заради учителска стачка.

"Няма да подавам оставка като премиер на Румъния и ротацията на правителството няма да се състои, докато не разрешим проблемите с образованието и стачката на учителите не бъде преустановена", каза на извънредна пресконференция настоящият министър-председател на страната Николае Чука заедно с другите двама лидери от управляващата коалиция - председателите на Социалдемократическата партия и Демократичния съюз на унгарците в Румъния.

Темата за ротацията на премиерския пост е особено актуална и в България, където "Продължаваме промяната – Демократична България" и ГЕРБ планират подобен модел на управление.

Днес Чука трябваше да се оттегли от поста премиер, за да предаде щафетата на председателя на Камарата на депутатите и лидер на социалдемократите Марчел Чолаку и да се осъществи ротацията на властта между коалиционните партньори.

“Няма да подавам оставка и да бягам от отговорност до разрешаването на кризата”, подчерта Николае Чука.

Той информира, че от 2022 г. до днес са били отпуснати 8 милиарда леи за реформи в образованието и отправи апел за рационалност към протестиращите учители.

“Това са проблеми, акумулирани с времето, в продължение на 30 години. Не можем на мига да отпуснем парите, за които настояват”, добави Чука, цитиран от БТА.

Премиерът отбеляза, че благодарение на създадената стабилна коалиция и политическа стабилност, досега Румъния е успяла да управлява енергийната криза и да се справи с последиците от войната в Украйна и с ефектите от инфлацията.

Николае Чука информира, че през първото тримечесие на тази година Румъния е трета по икономически растеж в Европейския съюз.

Чука бе подкрепен от своя бъдещ наследник на поста - Марчел Чолаку, който заяви, че обявеното решение е правлино и промените в правителството не могат да се осъществят в напрегната атмосфера.

"Това е решение, което взимаме заедно. Приехме, че приоритет номер едно в правителствената програма са учителите и здравната система. Заедно ще продължим, аз представлявам законодателната власт, вие представлявате изпълнителната власт, ще се опитаме да разрешим този проблем, но трябва да имаме и баланс”, заяви председателят на Камарата на депутатите и лидер на Социалдемократическата партия.

"Убеден съм, че има нужда от предвидимост, отговорност и укрепване на доверието в обществото”, посочи лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор.

"С една ръка гасихме пожари, с другата ръка градихме“, каза метафорично лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния.

Решението за отглагането на ротацията е било взето след извънредни консултации в четвъртък вечерта, съобщиха тримата коалиционни лидери.

Те не пожелаха да отговарят на въпроси на медиите, въпреки че бяха помолени за подробности относно решението.

mediapool.bg