Кламер БГ - Новини: Частна фирма ще ремонтира една от най-късите улици в София

Частна фирма ще ремонтира една от най-късите улици в София

България

|
Пон, 20 Май 2019г. 17:11ч.
Частна фирма ще ремонтира една от най-късите улици в София

Частна компания ще ремонтира за своя сметка една от най-късите и чаровни улици в София - "Малко Търново". Тя свързва пл. "Ал. Батенберг" с бул. "Дондуков". Улицата, която е дълга 60 метра, е изцяло пешеходна и е известна със стълбите и с историята си.

Очаква се това лято улицата да бъде ремонтирана от строителната компания BLD, а това да е дарение за Столичната община. Идеята е само да се сменят и пренаредят настилките, околните сгради да се изчислят от незаконни козирки и реклами, както и от графитите. Фасадите да се почистят, а историята на улицата да бъде разказана по интересен начин.

Фирмата прави за своя сметка проекта и ще финансира обновяването на ул. "Малко Търново". Последното дарение на строителната компания за общината беше на имот в "Лозенец", който се намира в училищен двор, а срещу плановете за строителство там имаше протести. Срещу това общината дари на фирмата терен на общинската фирма "Софийски имоти" близо до парк "Възраждане" и мол "София".

В момента улица "Малко Търново" е позанемарена. При преминаването по нея могат да се видят няколко вида настилки - гранитни павета, жълти павета, бетонни плочи, мозайка. Идеята е жълтите павета откъм площад "Ал. Батенберг" да бъдат пренаредени и вече да стигат до първото стъпало на стълбите. Самите стълби трябва да бъдат покрити с термолющен гранит. На стъпалата ще бъде поставено осветление. Ще бъдат сменени и парапетите.

Материалите, които ще се използват при обновяването на улицата - павета, тактилни плочки, решетка за отводняването, както и термолющен гранит. Ще се запазят и жълтите павета. Сн. Mediapool

Откъм бул. "Дондуков" ще бъдат пренаредени съществуващите и в момента гранитни павета. Ще бъдат подменени капаците на шахтите, ще се ремонтира и отводняването.

Фасадите на сградите към ул. "Малко Търново" ще бъдат почистени. Изключение ще бъде направено само за местата, опушени при пожара на партийния дом, за да напомнят за историческото събитие.

Опушената от пожара в Партийния дом фасада няма да бъде почистена. Сн. БГНЕС

Собствениците на сградите ще имат определен срок доброволно да махнат правени през годините незаконни козирки, реклами и други елементи.

Ще бъде сложено и ново осветление по улицата, което ще е окачено на стоманени въжета.

През Средновековието улица "Малко Търново" е насила името "Часовникова" заради часовниковата кула, която се е намирала там. В последствие кулата е съборена, след като за пореден път е била запалена от търговците и занаятчиите наоколо, които смятали, че пречи на бизнеса им.

В началото на 20-те години на ХХ век улицата се оказва съсредоточие на делови живот. Тук се намират централите на банкови и застрахователни дружества като Балканска банка, Българо-американска банка, банка "Народен кредит", застрахователно дружество "България", банкерска фирма "Новаков".

Улицата и околното пространство се променят в края на 20-те години на миналия век. Тогава са построени апартаментна кооперация "Караджата" (на ул. "Московска 3" и ъгъла с "Малко Търново"). През 30-те години са построени и две сгради от дясната страна на улицата - на ъгъла с "Московска" и на този с бул. "Дондуков". Едната е апартаментният хотел с кинотеатър "Балкан" (сега Младежки театър "Николай Бинев"), а другата - настоящата сграда на Държавната агенция "Архиви", която тогава е била офис на италианска застрахователна компания "Асикурациони дженерали".

На улицата се е намирал и известният в Стара София бар "Луна". Легендата разказва, че в него често е ходел цар Борис ІІІ.

Вратата, през която са вкарвали в клиите хората, арестуваните от милицията. Сн. БГНЕС

След Втората световна война и политическата промяната от септември 1944 г. ул. "Малко Търново" и околното пространство се променят. Сградата, в която сега е агенция "Архиви", бива заета от Народната милиция. Подземията ѝ се превръщат в килии, където са заключвани и разпитвани, а арестувани от милицията граждани. Вратата, през която са вкарвани в килиите, съществува и днес. Самите подземия в момента са мазе, използват се за склад. Там е разположена и част от отоплителната инсталация на сградата на агенция "Архиви".

Идеята е след обновяването на ул. "Малко Търново" историята ѝ да бъде разказана по интересен начин.

mediapool.bg