Кламер БГ - Новини: Всички проби за коронавирус у нас са отрицателни

Всички проби за коронавирус у нас са отрицателни

България

|
Ср, 26 Фев 2020г. 18:31ч.
Всички проби за коронавирус у нас са отрицателни

До момента няма доказан пациент с коронавирус в България. Всички изследвани до сряда вечерта проби са отрицателни, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В Националната референтна лаборатория за новия коронавирус COVID-19 са изследвани 9 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Стара Загора, Хасково, Шумен, Варна и Бургас. Всички те са отрицателни. Отрицателни са и всички проби, изследвани във Военномедицинска академия.

В Националната референтна лаборатория по-късно днес са постъпили проби от Русе, резултатите от които ще излязат утре, 27 февруари.

Около 20 души са под карантина в различни болници в страната с леки симптоми, след като са се завърнали от Италия и други рискови страни. В сряда сутринта беше съобщено за негативни резултатите от тестовете, изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от Военномедицинска академия (ВМА).

Началникът на ВМА и щаба срещу разпространението на коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че всеки, който има някакви симптоми, ще бъде настаняван в болница. Останалите обаче трябва да си стоят вкъщи, защото здравната система няма капацитет да поеме толкова много случаи.

"Приемайки абсолютно всички за карантина, това ще изтощи системата още преди да е дошла кризата. Много лесно може да се направи справка колко са леглата в България и да се види, че не може да се поеме дори едноседмичния поток, който пристига от чужбина. Така че ние трябва да се съобразим с това нещо", заяви той.

Очаква се нова вълна от грипен вирус B

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че у нас се очаква втора грипна вълна с увеличено епидемично разпространение на грипни вируси "В". "Това трябва да бъде отчетено – препоръчваме приемането на витамин D, както и всички мерки, които бяха по време на пика на грипната епидемия – ограничаване на контактите, миене на ръцете, ако няма маски – изпозлването на шалове", подчерта проф. Кантарджиев.

Мобилизация на болниците

Вчера е изпратено писмо до всичките областни управители от името на оперативния щаб. "В него ние настояваме да се ангажират за свикването още днес на обласните медицински съвети, в които влизат всички директори на болнични заведения в съответната област, директорите и представители на РЗИ. Там сме препоръчали, и това е на главния санитарен инспектор вече задача с неговите хора, да бъдат запознати с нашите инструкции и препоръки за действия при тази ситуация. Съответно, очакваме обратна информация какви са ресурсите, които може да отдели всяка една болница", поясни Мутафчийски.

"Аз биха казал в този момент, че не бива да се прави разлика между държавни и частни болници. Всъщност, всички лечебни заведения в България ползват публичен ресурс и щом е така, те трябва да бъдат обърнати към обществото. Това е моето схващане, предполагам и вашето", каза още той.

"Въз основа на получената информация ще бъде изготвена карта къде и с какво разполагаме като усилени сили. Тук вече говорим и за план Б. Благодаря на директорите на "Пирогов" и Александровска болница, които вече заявиха своята готовност да претрансформират в стационари сградите на съответно Клиника по токсикология и Кожна клиника. Във ВМА Клиниката по психиатрия ще бъде затворена, което ще осигури още 40 легла. По военна линия се обсъждат варианти и за останалите ни болници в страната – знаете, че освен болницата в София, имаме военни болници във Варна, Пловдив, Плевен, Сливен, както и два санаториума. Мобилизацията е много сериозна в тази насока. Очакваме подобни действия от всички директори в областните центрове. Говорим за мобилизиране на здравната система да поеме удара и за мобилизиране на гражданското съзнание за всеки един от нас", каза още

Мутафчийски.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че вчера на 28-те регионални здравни инспекции отново са били дадени подробни указания за координиране на действията с всички лечебни заведения, центрове за спешна помощ и филиалите към тях, гранични контролно-пропускателни пунктове, летищни и морски власти.

Мерките са свързани с обслужването на новооткритите гранични медицински пунктове на сухоземната граница, които ще изпълняват задачи по опазване на страната от внос на новия коронавирус.

Раздадени са предпазни облекла и дезинфектанти

На всички работещи на медицинските пунктове, както и на екипите на спешна медицинска помощ и на инфекциозните отделения на болниците, вече са разпределени допълнителни количества лични предпазни средства. На органите на здравния контрол са осигурени подвижни дезинфекционни апарати за дезинфекциране на помещения, дезинфекционни средства и други.

Дадени са указания за привеждането в пълна готовност на всички инфекциозни структури в страната за хоспитализация, диагностика и лечение на евентуални случаи на заразяване с COVID-19.

Нови лаборатории за диагностика

Разкриват се и две нови лаборатории, в които лечебните заведения ще могат да изпращат проби за новия коронавирус. Двете лаборатории ще започнат работа до края на седмицата – съответно в градовете Варна и Стара Загора. До днес, 25 февруари, в Националната референтна лаборатория за изследвани 43 проби, като всички са отрицателни.

При грипоподобна симптоматика и пребиваване през последните 14 дни в Северна Италия или в континентален Китай гражданите следва незабавно да се обърнат към своя общопрактикуващ лекар, а в случай че нямат такъв – към регионалната здравна инспекция по местоживеене местопребиваване.

Всички налични документи и указания, включително и препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания, са преведени и публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването (в две отделни рубрики – "За граждани" и "За медицински специалисти"). Същите са налични и на електронните страници на Националния център по заразни и паразитни болести и на тези на регионалните здравни инспекции.

mediapool.bg