Кламер БГ - Новини: Централният площад на Пловдив вече е отворен, ремонтът почти приключи

Централният площад на Пловдив вече е отворен, ремонтът почти приключи

България

|
Четв, 05 Септ 2019г. 18:20ч.
Централният площад на Пловдив вече е отворен, ремонтът почти приключи

Пловдивският площад "Централен" вече е отворен изцяло за пешеходци, след като няколко месеца на мястото течеше ремонт. Основната работа от обновяването на площада обаче ве е е приключила, остават довършителни дейности, а наскоро кметът Иван Тотев предупреди, че на места работниците нямали време да фугират новите плочки.

В рамките на ремонта освен нова настилка, трябваше да бъдат оформени и разкритите от археолозите части от античния форум. Работата по форум Запад вече почти е приключила.

Възстановени са и фонтаните на един от входовете към Градската градина. Направен е и нов близо до тях.

Около Одеона все още се работи, като плановете там са да бъде изграден нов подход към главната улица откъм подлеза под Централна поща, който да осигури атрактивен пешеходен маршрут до Епископската базилика.

Сн. Под тепето

За ремонта на пловдивския площад "Централен" се говори от години. Дори имаше архитектурен конкурс за това как да изглежда, но общината в крайна сметка не изпълни проекта на спечелилото португалско студио "Фора", защото го обяви за неизпълним.

Сн. Под тепето

В крайна сметка местната власт пусна обществена поръчка за проект и ремонт на площада, която беше спечелена от дружеството "Драгиев и Ко". Първоначалната цена на договора беше 10.23 млн. лева без ДДС. В последствие беше увеличена до почти 15 млн. лева без ДДС. Поскъпването беше обяснено с промяна на част от настилката, планирана да покрие площада. По настояване на граждани на места на "Централен" бяха сложени гранитни павета. Останалата настилка е бетон.

mediapool.bg