Кламер БГ - Новини: Цената на петрола се повиши след ескалацията на конфликта в Украйна

Цената на петрола се повиши след ескалацията на конфликта в Украйна

Свят

|
Вт, 22 Фев 2022г. 10:47ч.
Цената на петрола се повиши след ескалацията на конфликта в Украйна

Цената на петрола се повиши след ескалацията на конфликта в Украйна

Петролът поскъпна чувствително в азиатската търговия днес, след като снощи руският президент Владимир Путин подписа указ за признаването на независимостта на отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска народни републики, а по-късно разпореди руските войски на навлязат на техните територии, за да "опазят мира", предаде Си Ен Би Си.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачи с 1,5 на сто до 96,82 долара за барел, а американският лек суров петрол скочи с 3,22 сто до 94 долара.

И двата петролни сорта са близо до регистрираните преди две седмици максимуми от есента на 2014 г, като Брентът достигна 96,78 долара за барел, а американският петрол - 95,82 долара за барел.

Русия е струпала около 150 000 войници по границата с Украйна, което кара политици и анализатори да твърдят, че Кремъл може и да не се задоволи само с Донецк и Луганск.

Заплахата от мащабна война неизбежно тласка нагоре цените на петрола и природния газ, тъй като Русия е сред най-големите им производители и е основен доставчик на Европа, най-вече на синьо гориво.

Според Анди Лайпоу, президент на "Лайпоу ойл асошиейтс" (Lipow Oil Associates), ако кризата се задълбочи, петролът може да достигне цена от 110 долара за барел.

Същевременно руският министър на енергетиката Николай Шулгинов заяви в интервю за "Енерджи интелиджънс", цитирано от ТАСС, че за Русия оптималната цена на петрола е между 55 и 70 долара за барел.

mediapool.bg