Кламер БГ - Новини: Целият Европейски парламент ще обсъжда ситуацията в България

Целият Европейски парламент ще обсъжда ситуацията в България

България

|
Пет, 11 Септ 2020г. 10:14ч.
Целият Европейски парламент ще обсъжда ситуацията в България

В началото на октомври ще има дебат в пленарната зала на Европейския парламент за върховенството на закона България, съобщи евродепутатът от БСПЕлена Йончева в петък. По думите й такива дебати се правят за държави, които се намират в критично положение.

“Ще има резолюция и това ще има сериозни последици за България. Правителството да не си прави илюзии“, отбеляза Йончева в интервю за бТВ.Според нея вЕвропейския парламент се говори за върховенството на закона в България заради протестите, които са привлекли вниманието на големите европейски медии.

“Можем да се сравняваме с Беларус в тенденцията, защото имаме авторитарен режим“, обясни Йончева.В навечерието на изборите за лидер на БСП тя критикува лидера Корнелия Нинова за поведението на партията по време на протестите.

Йончева смята, че БСП е трябвало да поведе гражданското недоволство като най-голяма опозиционна формация, но този шанс е били пропуснат. Евродепутатът каза, че е подала три сигнала до прокуратурата за скандала с къщата в Барселона, но нито един от тях не е бил подписан от Нинова.

Преди ден заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова говори пред евродепутати от ресорната комисия за върховенството на закона в Европейския парламент. Тя призна, че ситуацията в България не е добра. ЕК ще настоява България да реши проблема с безотчетността на главния прокурор и ще отбележи проблемите с медиите в страната в следващия си доклад на 23 септември.

Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ, ЕНП)обаче не смята, че дебатите в Европейския парламент са нещо особено. Той каза, че подобни разговори са водени за много страни от съюза.

“Създава се едно усещане, че извън София, големият брат някъде е седнал да заседава – да видим дали ще ни поощри или ще ни накаже, в зависимост от това дали сме били послушни или не“, каза Андрей Новаков пред бТВ.

Той призова България да има самочувствие на пълноправен член на ЕС. Според него едно абсолютно рутинно заседание на LIBE е представено като изслушване, на което са привикали някой да му се скарат.

”Еврокомисари идват непрекъснато в ЕП и участват във всички комисии постоянно на всякакви теми. България не е първата държава, която е обсъждана в тази комисия, няма да бъде и последната“, отбеляза Андрей Новаков.

За него е странно да се гледа на Брюксел като на класния ръководител, който ще ни каже дали сме слушали или не.

mediapool.bg