Кламер БГ - Новини: Цветанов учреди мозъчен тръст за евро-атлантическа сигурност

Цветанов учреди мозъчен тръст за евро-атлантическа сигурност

България

|
Вт, 17 Септ 2019г. 13:28ч.
Цветанов учреди мозъчен тръст за евро-атлантическа сигурност

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов учреди Евро-атлантически център за сигурност. Неправителствената организация ще е мозъчен тръст и ще предлага различни анализи на тема сигурност, става ясно от сайта й.

"Страната ни се намира в регион, където гарантирането на сигурността е от изключително значение за добросъседските отношения, за етническия мир и за запазване и доизграждане на функциониращи демокрации. Практиката показва, че тази така необходима сигурност за бъдещото развитие на региона е химера извън контекста на евро-атлантическото партньорство днес и членство на страните от региона в НАТО и ЕС в обозримо бъдеще. Затова като мозъчен тръст и аналитичен център ние ще се стремим да спомогнем за необратимото интегриране на региона в евро-атлантическата архитектура на сигурност", пише Цветанов в обръщение, публикувано по случай учредяването на организацията.

Според бившия силов министър центърът, базиран в Студентски град, е "независима непартийна неправителствена организация, чиято амбиция е да допринесе за засилване на сътрудничеството по темите на сигурността чрез подход, базиран на общите ни евро-атлантически ценности". От снимките на офиса се вижда, че това всъщност е старият нюзрум на фалиралата телевизия Би Ай Ти.

Освен Цветанов, сред учредителите на центъра са бившият зам.-шеф на Института по психология на МВР Росен Йорданов, журналистът Христо Христов, адвокатът Борис Велев и бившата служителка в ГЕРБ и Народното събрание София Петкова. Тя е изпълнителен директор на центъра.

Цветанов, който напусна политиката заради скандала "Апартаментгейт", се е постарал да осигури международна подкрепа за новия си проект. Според съобщението на сайта им подготовката е включвала "множество срещи и разговори на най-високо ниво, за да се осигури предварително солидна международна подкрепа, която е в основата на успеха на мисията на центъра" .

"До момента Евро-атлантическият център има официалната подкрепа на посланик Даниел Фрийд, дипломат с 40-годишен опит и старши директор на Съвета за национална сигурност при президентите Клинтън и Буш, Фиона Хил, специален сътрудник на президента Тръмп и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност на САЩ (2017-2019), в момента старши изследовател и директор на Центъра за САЩ и Европа в института "Брукингс", Робърт Сингер, специален съветник на президента на Израел и бивш вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет в Ню Йорк, д-р Хелмут Палдер, бивш старши министерски съветник към Министерство на правосъдието на Бавария, Юрген Хайке, член на Ландтага на Бавария (1994-2018) и държавен секретар в баварското Министерство на вътрешните работи (2007-2008), Николас Льобел, член на немския Бундестаг от ХДС/ХСС, Агустин Диаз де Мера, бивш евродепутат, депутат в парламента на Кралство Испания и директор на полицията на Испания, Пол Сантяго, бивш директор по глобалните въпроси на Международната Асоциация на полицейските началници (IACP) и Фатмир Медиу, депутат и бивш министър на отбраната на Албания (2005-2008)", пишат от центъра.

Организацията на Цветанов ще предлага консултантски услуги и анализи. Освен това ще организира дебати, за да бъдат по-добре осведомени гражданите за сигурността. В секцията "Идеи и политики" на сайта им е отбелязано:

"Като мозъчен тръст по своята същност, ние сме отдадени на развитието и популяризирането на идеи и политики в отговор на постоянно променящите се предизвикателства пред сигурността на национално и международно ниво".

Като проектни области са посочени: хибридни заплахи, киберсигурност, тероризъм, трафик на хора, енергетика и екология, пране на пари, миграция и комунистическо минало.

mediapool.bg