Кламер БГ - Новини: Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ

Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ

България

|
Четв, 30 Май 2019г. 14:26ч.
Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ

Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове в ГЕРБ, но остава редови член на партията. Това е станало след разговор с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който е приел оставката на заместника си.

Борисов е благодарил на Цветан Цветанов за свършената работа през годините.

Доскоро Цветанов беше най-приближеният до Борисов човек в ГЕРБ и отговаряше за структурите на партията. Преди изборите Цветанов се оттегли като председател на парламентарната група на ГЕРБ и на вътрешната комисия в парламента заради скандала “Апартаментгейт“, при който стана ясно, че хора от властта са се сдобили с луксозни апартаменти на цени под пазарните. Цветанов обаче запази партийните си постове - на зам.-председател на ГЕРБ и ръководител на предизборния щаб.

Именно тези постове напуска сега, но остава член на ГЕРБ.

По информация на Mediapool Борисов е обмислял през последните седмици да се “освободи“ от Цветанов.

Цветанов от своя страна обяви в профила си във Фейсбук, че е обмислял дълго решението си, но го обявява сега, а не по време на предизборната кампания, защото е било важно да запази хладнокръвие в името на изборната победа.

"Беше важно да запазя мълчание по време на кампанията"

Цветанов коментира оставката не пред медиите, а в профила си във Фейсбук, като изказа благодарност за 13-те години съвместна работа в ГЕРБ.

“Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините“, написа Цветанов.

"Изградихме един функциониращ и работещ политически модел, който винаги се е водил само от обществените интереси на всяко едно населено място, на всяка община, на всеки регион, на България и нашите съграждани", посочи още той.

Намеците на Борисов

Във вторник премиерът намекна, че в ГЕРБ ще има промени, но тогава съобщи директно само, че ще “ще реже до корен“ структурите в Добрич и Плевен заради лошия резултат на вота. Преди скандала с евтините апартаметни Борисов хвалеше Цветанов именно за начина, по който се справя със структурите.

"Цветан Цветанов могат да го накажат господ, партията и аз", каза още през април Борисов заради скандала с евтините апартаменти, който избухна в края на март.

Прелюдия към днешното решение бяха и няколко изказвания на Борисов по адрес на Цветанов по време на кампанията - че "на 26 май ще видим дали избирателите ще простят на Цветанов" , че заместникът му "сложил катран в кацата с мед". Освен това преди изборите Цветанов умишлено се “скри“ от новинарския поток, но продължи да обикаля структурите.

Междувременно премиерът окупира публичното пространство с ежедневни обиколки из страната и живи излъчвания във Фейсбук..

След победата на ГЕРБ премиерът каза, че "влиянието на Цветанов очевидно беше преувеличено" .

„Цветанов беше освободен, след като откъсна гласове от ДПС“

Един от коалиционните партньори в управлението – Валери Симеонов, се оказа учуден от освобождаването на Цветанов и дори го определи като „подозрително“. Лидерът на НФСБ заподозря, че в управляващата коалиция може да има и „задкулисен партньор“ в лицето на ДПС и подчерта, че Цветанов е освободен, след като е ГЕРБ е „ откъснала доста сериозен електорат от ДПС“

„За мен е изненада, защото аз смятам, че досегашните резултати на ГЕРБ до голяма степен се дължат на неуморната дейност на Цветанов...В ГЕРБ оставките по принцип са принудителни. Няма доброволно подаване на оставки. В случая става въпрос за оставка, която е поискана от Борисов. Въпросът е защо е поискана. Не съм много опитен политик, но за мен например е показателно, че след като лично Цветанов постигна много сериозни пробиви в смесените общини и откъсна доста сериозен електорат от ДПС, той беше освободен от работа. Това говори за една предполагаема връзка между Бойко Борисов и ДПС. Това всичко е в сферата на вероятностите и не е добре за България, защото в такъв случай нашето коалиционно семейство си има някакъв друг член - задкулисен", каза още Симеонов.

Той виждал връзка и между оставката на Цветанов и новозакупената ТЕЦ "Варна" от Ахмед Доган.

Въпреки това, Симеонов беше категоричен, че отстраняването на Цветанов няма да се отрази на коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

"Натам вървяха нещата"

Друг от коалиционните партньори на ГЕРБ не вида нищо неочаквано в решението за Цветанов. “Очевидно натам се вървеше от началото на сагата с апартаментите. Идеята на премиера Бойко Борисов е да се скъса с лицата, които по една или друга причина са създали лош имидж на партията“, каза зам.-председсателят на участващата във властта ВМРО Искрен Веселинов.

От депутатите на ГЕРБ единствено Даниела Дариткова, която стана председател на парламентарнта група на партията след депутатската оставка на Цветанов, коментира решението той да се оттегли и от ръководните постове в ГЕРБ.

"Бях в Министерския съвет. От председателя на ГЕРБ и премиер на България Бойко Борисов разбрах, че след разговор с него Цветан Цветанов подава оставка от всички ръководни постове в партията. Цветанов остава редови член на ГЕРБ", каза тя пред медиите, като цитира почти напълно съобщението на пресцентъра на партията.

Зам.-председателят и кмет на София Йорданка Фандъкова отказа коментар. "Сега съм на сесия на общинския съвет. Това е лично решение", каза лаконично тя. В началото на април, когато Цветанов обяви, че излиза от парламента, Фандъкова коментира, че действията му са правилни, но закъснели. Добави, че ако подобен скандал бе застигнал нея, би си подала оставката от всички управленски позиции.

ДПС бяха още по-лаконични: "Коментарът ни за Цветан Цветанов е същия, както при оставката на Корнелия Нинова - не се месим във вътрешните работи на нито една партия", каза Хамид Хамид.

“Заличават мазните отпечатъци от местопрестъплението“

“Чудесно. Има замитане на следите, но няма как да се заличат мазните отпечатъци от местопрестъплението - дори и да накарат Цветан Цветанов да емигрира“. Така социалистът Александър Симов коментира оставките на Цветанов от ръководството на ГЕРБ.

Според БСП обаче няма как с махането на Цветанов ГЕРБ да си извоюва „така мечтаната прошка от хората, за която халюцинира от нощта на изборите“. По думите на Симов победата на ГЕРБ не значи, че хората са забравили какво са направили.

“С неговото оттегляне няма как да направиш големите като футболни игрища тераси по-малко актуални. Оттеглянето му е потвърждение за вина", каза още той.

mediapool.bg