Кламер БГ - Новини: Цветанов: Отрицателният вот е силна аларма, която трябва да свири в ГЕРБ

Цветанов: Отрицателният вот е силна аларма, която трябва да свири в ГЕРБ

България

|
Нед, 10 Ноем 2019г. 15:35ч.
Цветанов: Отрицателният вот е силна аларма, която трябва да свири в ГЕРБ

Партия ГЕРБ е победителят на отминалите местни избори, но бележи силно отстъпление, за което свидетелства отрицателният вот.

Това е равносметката на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за бТВ.

"ГЕРБ е печелившият в тези избори, но със сериозно отстъпление от областните центрове. Шест от тях са загубени. БСП има прираст и той е факт, а ДПС бяха най-организираната партия в смесените райони", каза Цветанов, който преди изборите прогнозира, че ДПС ще е най-големият печеливш от отстъплението на ГЕРБ в смесените райони.

По думите на бившия втори отстъплението в столицата е с 80 000 гласа. "На втория тур Мая Манолова успя да повиши своя електорален дял с 67 000 гласа, а Фандъкова – с около 47 000 гласа. Не можеш да се сърдиш на тези хора, които не че харесват Манолова. Това е много силна аларма, която трябва да свири в ГЕРБ, защото това е отрицателен вот", заяви Цветанов.

По негови сметки на национално ниво ГЕРБ е имала 895 000 гласа за общински листи през 2015 г., докато сега те са намалели на 803 000 гласа.

От изказването на Цветанов стана ясно, че партийците се страхуват да говорят пред премиера за проблемите на партията.

"Има страх в партията и не всеки може да изрази своето мнение. Премиерът не трябва да се сърди, когато чува различни мнения. Искам да му помогна в тази посока, защото той е подвеждан ежедневно от това, което му се съобщава", каза Цветанов. Според него именно страхът да се даде различно мнение пред "хората, които взимат решения" е довел до влошените резултати на местните избори.

"Борисов не трябва да се сърди на "Демократична България" в София заради резултата от втория тур на местните изборите, както и да обижда електората на партията", допълни Цветанов.

По-рано Борисов заяви, че е обиден на Цветанов, откакто дал прогнозата за силен резултат на ДПС в смесените райони.

Цветанов каза още, че много хора не са излезли да гласуват в София, защото не е имало за кого.

"Не можем да виним столичани за това, което се случи. Трябва да търсим грешките в себе си. Аз подадох оставка и напуснах парламента поради обективни причини. Но това е формалният повод, който беше намерен. Има и други причини, които ме мотивираха да го направя. Все още съм редови член на партията и смятам, че в нея трябва да има дебат", каза още настоящият председател на Евроатлантическия център за сигурност.

Той обяви, че в рамките на предизборната кампания не е давал нито едно интервю и не е действал срещу партията. "Аз бях човекът, който през всичките тези месеци съм успокоявал членове, които или искаха да си тръгнат, или искаха да участват като независими кандидати в общинския съвет", подчерта Цветанов.

Според него са се взимали прибързани решения и са се обслужвали други интереси, но не и партийните. Той даде пример с Русе, където се е "разбила една организация, която била брилянтна". "Тя работеше в страхотен синхрон. Убеден съм, че Пламен Стоилов щеше да бъде избран на първи тур, ако беше номинираният кандидат. В Благоевград пък всички бяха подложени на много манипулативно поведение спрямо тях и дискредитирането им", подчерта Цветан Цветанов.

mediapool.bg