Кламер БГ - Новини: Цветан Цветанов: Само съм закачил шпайковете на стената

Цветан Цветанов: Само съм закачил шпайковете на стената

България

|
Съб, 01 Юни 2019г. 12:14ч.
Цветан Цветанов: Само съм закачил шпайковете на стената

Подалият оставка от всички политически постове в ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че бъдещето му в партията зависи от развитето на нещата в нея. "Само съм закачил шпайковете на стената, но това са обувките, които лекоатлетитет слагат за всяко състезание“, каза той в интервю за бТВ в събота. "Засега ГЕРБ е партията, най-припознаваща се в моите виждания, а и съм участвал в създаването й, може би ролята ми не е била чак толкова голяма...“, допълни Цветанов и заяви, че лоша дума няма да каже срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и остава лоялен към партията. Той отбеляза, че вече е получил предложение от лидер на по-малка политическа сила да се присъедини към нея, но не назова името му.

След като ще става редови член на ГЕРБ, а няма да е на ръководна длъжност и на заплата в партията, Цветанов вече имал и две-три предложения за нова работа. Обадили му се били лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов, на НФСБ Валери Симеонов, на "Воля“ Веселин Марешки, на ДПС Мустафа Карадайъ, както и представители на БСП. Те му благодарили за работата заедно и казали, че са отварени

към него за бъдеща работа.

"За тези 40 дни бяха коректен, лоялен и няма да кажа лоша дума срещу Борисов“, обяви Цветанов, но даде да се разбере, че е обиден от думите на премиера, който преди ден заяви, че не е доволен от него. Той показа, че е засегнат и от казаното от Борисов срещу певеца Веселин Маринов, който е близък приятел на Цветанов – че не искал повече той да му пее на кампаниите. "Всеки има своите приятели, не трябва да даваш оценка на приятелите на хората“, каза той и обясни, че вече се чул с Веселин Маринов, който също бил много чуствителна и наранима душа, а на мероприятията на ГЕРБ са ходили да пеят и Мария Илиева и Криско.

След като първо заяви, че само лидерът на партията има право да дава оценка, но след като 18 години си бил с един човек, трябва за се запази хладнокръвие, после Цветанов каза, че хората са тези, които ще дават оценка на случилото се, а не той или Борисов.

"Аз съм чувствителен човек и вземам решенията си осъзнато“, каза Цветанов за оставката от всички постове в ГЕРБ. По думите му това било обмисляно в продължение на 40 дни, а след дълъг среднощен разговор със съпругата си, която го подкрепила, решил да подаде оставката. Последвал над тричасав разговор с Борисов, в който анализирали всичките 18 години съвместна работа.

"Присъщо е на българина, като настъпи раздяла, всеки да говори какви ли не небивалици“, коментира Цветанов по повод всичко случващо се в последните дни и коментарите по негов адрес.

Относно обявения, но неуточнен от Борисов трети вариант да продължат работа с Цветанов, зам.-председателат на ГЕРБ в оставка каза, че той е бил да работи в ГЕРБ, но без контакти и изяви. "Това редно и нормално ли е?“, попита Цветанов и каза, че за него вариантите са били само два – или да се работи както досега, или да си тръгне.

"Идва момент, в който ставаш ненужен, няма го досегашното доверие. Не съм човек с его, който ще сложи личното пред националното и интересите на партията“, декларира Цветанов.

"Аз лоша дума за Борисов няма да кажа и да го хуля, но при

грешни решения на партията няма да си мълча“, заяви още той.

Доскорошната дясна ръка на Борисов в партията отказа да

коментира дали ГЕРБ е била на Цветанов или на Борисов, както самият лидер обяви преди години покрай тогавашния скандал с разкрития за подслушване на политици. "Имам мнение, но няма да го направя публично“, каза Цветанов по въпроса и допълни, че винаги е бил на мнение, че всяка партия е на членовете и структурите й и не може сам човек да я управлява. "Това е къртовска работа“, заяви той.

Цветанов каза също така, че с нищо не държи Борисов и не смята, че Борисов държи него с нещо. "Ако имах запис, дали нямаше досега да го пусна някъде?“, попита той.

Отново декларира, че луксозният апартамент от "Артекс“, заформил скандала със жилищата на властта, бил купен за цена над 1100 евро за квадратен метър и никога цените в тази сграда не са били 2200 евро, и дори в момента са 1400 евро. Обясни, че това било основното му жилище, след продажбата на двата апартамента на съпартиец, за да финансира сделката за сегашния от "Артекс“.

По думите му в момента семейството му притежавало само този апаратмент и наследствен на съпругата му в центъра на София, в който била израснала.

"Започвам да си мисля, че зад атаката има и икономически интерес срещу семейство Мирянови (собствениците на фирмата "Артекс“, от която Цветанов купува луксозното огромно жилище на цена под пазарните – б. ред.), каза още той. Обясни, че от 2017 г. семейството му било приятелско с това на Мирянови, но в същото време каза, че само веднъж се били събирали семейно.

"Чувал съм, че Мирянови са отказвали продажба на имоти на хора със съмнителна репутация въпреки предлаганите суми“, каза още той и обясни, че не бил лобирал за тях покрай приемането на законова поправка, позволяваща им удължаване срока на строителните книжа за техния проект за небостъргач в столичния квартал "Лозенец“ – "Златен век“. Цветанов каза още, че изповядването в един и същи ден на продажбата от негова страна на апартамените му на съпартиеца му и сключването на сделката с "Артекс“ било по препоръка на адвокатите и нотариусите. Отрече Велков да е подставено лице и всъщност да продължава да е собственик на двете жилища.

Цветанов заобиколи въпрос за коментарите, че докато той се оттегля от политиката, депутатът от ДПС Делян Пеевски се връща в парламента със законодателни инициативи. "Не участвам в решенията на ДПС, на БСП или на "Обединените патриоти“, да се зададе въпросът на тях“, каза Цветанов.

"Ако човек каже, че не се страхува от нищо, не е така, но трябва да се устоява“, каза Цветанов и допълни, че е на прага на излизането от политиката и че за него винаги е било водещо да запази човешкото. Каза, че ще обсъди направените му предложения за работа със съпругата си, на която благодари и се обърна в ефир към нея с думите "Обичам те!“.

mediapool.bg