Кламер БГ - Новини: Цветан Цветанов: ГЕРБ прибягва и до заплахи към свои членове в Шумен да не напускат партията

Цветан Цветанов: ГЕРБ прибягва и до заплахи към свои членове в Шумен да не напускат партията

България

|
Нед, 18 Окт 2020г. 17:45ч.
Цветан Цветанов: ГЕРБ прибягва и до заплахи към свои членове в Шумен да не напускат партията

Областната структура на ГЕРБ в Шумен се опитва да удържи чрез натиск свои недоволни членове да не напуснат, каза бившият зам.-председател на управляващата партия Цветан Цветанов, който сега е лидер на собствената си партия "Републиканци за България". Кметът на града и координаторите на ГЕРБ звънят на тези хора със заплахата, че не знаят какво ще се случи на семействата им, поясни Цветанов в неделя пред БНР. Той повтори тезата си, че през годините премиерът Бойко Борисов е създал зависимости между ГЕРБ и ДПС.

Цветанов Цветанов даде пример с дългогодишния партиен функционер на ДПС в Шуменска област Бейзат Яхя, който е директор на Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е любимото на премиера ловно стопанство

"Паламара ".

"След като беше изключен от ДПС заради близостта си с ГЕРБ, той стана незаобиколим фактор при взаменето на решения и най-близкия човек на Борисов в Шуменска област", каза Цветанов.

Той изрази убеденост, че "Републиканци за България" ще има достатъчно силна парламентарна група, с която ще бъде "незаобиколим фактор" в следващото Народно събрание.

Последните местни избори дадоха много ясен знак какво е разминаването между това когато бях там и когато вече не съм там, подчерта Цветан Цветанов.

"ГЕРБ показа това, което с годините е изграждано от страна на Борисов, тази зависимост, която беше изградена в много от местните власти, по места, между ГЕРБ и ДПС. В смесените региони аз получих най-сериозната подкрепа от всички тези, които се почувстваха разочаровани, предадени. Минаха към формацията "Републиканци за България", разказа Цветанов.

Той определи себе си като "много истински човек, отдаден на кауза" и допълни, че хората, които тръгват с него в новата му формация, му вярват.

Цветанов повтори, че според него зад скандала "Апартаментгейт" стоят хора на премиера, но не спомена имена. Каза, че още година и половина преди скандала чул, се обсъжда как той да бъде отстранен от всички позиции в партията. По думите му зад всичко това били хора, "които не изповядват тези ценности, които бяха в началото на ГЕРБ - да се говори с хората, да бъдеш принципен, обективен, прозрачен".

Бившият втори в ГЕРБ разказа, че неговата постепена изолация започнала при втория премиерски мандат на Борисов с напускането на бившия вътрешен министър Веселин Вучков, който заяви, че ДПС завземат службите. След това по-верните хора на Борисов са станали министри като Томислав Дончев, Владислав Горанов и Теменужка Петкова, до които премиерът се допитвал до всички важни решения, включително някои енергийни проекти, които Цветанов определи, като недоразумения.

mediapool.bg