Кламер БГ - Новини: Цветан Василев бил като Христос, но се уплашил от кръста

Цветан Василев бил като Христос, но се уплашил от кръста

България

|
Ср, 27 Март 2019г. 16:57ч.
Цветан Василев бил като Христос, но се уплашил от кръста

Собственикът на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев бил като Исус Христос, а приближените му – като апостолите. Така бившият му главен счетоводител Бисер Лазов описа отношенията им. Лазов дава показания втори ден подред като основен свидетел на прокуратурата. Във вторник той разказа за запознанството си с Василев и началото на аферата КТБ.

Разпитът му няма да приключи скоро. И във втория ден той не успя да разкаже изцяло изложението, което е подготвил. Тепърва предстоят и въпросите на около 20 адвокати. Прогнозите са, че Лазов ще бъде разпитван до лятото.

Въпреки близостта си с Василев, Лазов отрече някога да е виждал депутата Делян Пеевски в кабинета му или в банката.

Василев предаде всички

"Ако минем в стилистиката на вярата, понеже нашите отношения, както и отношенията му с много от хората тук, са се основавали на доверие, това е все едно да си представите Исус да привлече апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, той да не отиде на кръста, да не извърви пътя да обяснява, а да отиде някъде", заяви Лазов по адрес на бившия си работодател.

Според него банкерът е предал всички хора, които години наред са работили за него и са му имали доверие. Самият Лазов решил да свидетелства срещу Василев след като разбрал, че той няма да се върне в България. Това се случило на среща във Виена, малко след затварянето на КТБ през лятото на 2014 г. Тогава банкерът заявил, че няма намерение да се връща. Лазов останал с впечатление, че Василев не го е грижа за хората му.

"Разочарование е някаква категория, която изобщо не е присъща за нещо, което ти е отнело живота, целия живец съм си дал за Василев", обясни Лазов.

Пеевски го няма

Лазов никога не е виждал Пеевски нито в кабинета на Василев, нито в банката. Единственият политик, за който се сети, е Иван Костов. Другият, когото виждал в кабинета на банкера, бил адвокатът му Лазар Карадалиев.

Името на Пеевски продължава да е забранено и за прокуратурата, и за свидетелите по делото. Още когато бе приключено разследването, наблюдаващият прокурор Иван Гешев заяви, че не са открили нищо свързано с Пеевски. И удобно "забрави" за прокурорска проверка от 2009 г., която приключва със заключението, че медиите на Пеевски са купувани с кредити от КТБ.

От прокуратурата се опитаха да спасят Лазов от журналистическите въпроси за Пеевски и в сряда. Обяснението бе, че свидетелят трябва да си почине, преди да продължи да говори пред съда.

Купувахме си журналисти

Лазов разказа, че след като през 2011 г. на Василев била връчена наградата "Мистър Икономика", срещу него започнали медийни атаки. След това в. "24 часа" съобщил, че къщата, която ползва семейството му, се водела офис. Тогава банкерът започнал да се среща с журналисти и поискал да се осигуряват суми за дискредитиране на хората, с които води битки.

Според Лазов пари от КТБ били давани на журналистите Люба Кулезич, Огнян Стефанов и Мирослав Иванов. Към момента и тримата са силно критични към Пеевски. Около 300 млн. лв. са дадени за издръжката на несъществуващата вече ТВ7, заяви още Лазов. Според него журналистите се привличали на работа с високи хонорари и добри условия.

През 2011 г. Василев се опитал да изкупи дълг на фирмата, издаваща в. "Капитал", разказа Лазов. Тогава банкерът получил информация, че дружеството има просрочени вноски и веднага разпоредил една от неговите фирми да изпрати запитване до несъществуващата вече Алфа банк за изкупуване на дълга. Бързото погасяване на задълженията обаче осуетило намеренията му.

mediapool.bg