Кламер БГ - Новини: Цветан Василев: Борисов е изцяло зависим от кръга около Пеевски и Доган

Цветан Василев: Борисов е изцяло зависим от кръга около Пеевски и Доган

България

|
Ср, 15 Май 2019г. 15:28ч.
Цветан Василев: Борисов е изцяло зависим от кръга около Пеевски и Доган

Премиерът Бойко Борисов е изцяло зависим от кръга около медийния магнат Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган, твърди бившият мажоритарен собственик на фалирала банка КТБ Цветан Василев в ново интервю пред Явор Дачков за сайта "Гласове". По думите на Василев "лагерът на Пеевски" използва прокуратурата и службите като репресивна бухалка и контролира хората във властта с "една много богата база от компромати".

Освен това бившият банкер твърди, че част от правомощията на Доган в ДПС са иззети и Пеевски е "овладял достатъчно" партията.

Интервюто е публикувано в деня, в който Доган излезе с отворено писмо към членовете и симпатизантите на ДПС. В него помоли за прошка "разсърдените и разочарованите" в партията и призова вътрешните борби в движението да не спъват развитието на младите.

Василев прави паралел между неговата роля в отношенията му с Пеевски до 2013 година и сегашните действия на бизнесмена Кирил Домусчиев.

Бившият шеф на КТБ е задочен обвиняем за ръководител на организирана престъпна група, която според прокуратурата с години е източвала банката. От 5 години е в Сърбия, а делото за екстрадицията му продължава да се точи. Василев отказва да се прибере в България с мотива, че тук няма да получи справедливо правосъдие и вече няколко пъти е казвал, че се притеснява за живота си. И в това интервю твърди, че ако го "приключат" или да се озове в затвора, а така нямало да има как да защити себе си и "останалите хора, които в момента "търкат наровете" в ония "клоаки и арести".

Сега Пеевски е много по-силен

В интервюто Василев твърди, че Пеевски "е символът, айсбергът на цялата тази мутро-милиционерщина, която е отдолу". На въпрос как си обяснява триумфа на депутата от ДПС, който няма 40 години, бившият банкер отговаря: "Той не е човек, лишен от качества. Той е необразован, но не е лишен от качества, това е едното. Очевидно обаче е заслужил доверието на този милиционерски център, който на практика управлява държавата, къде по-активно, къде по-неактивно от началото на прехода".

По думите му "Пеевски и лагерът на Пеевски контролират основната репресивна бухалка", която се състояла най-вече от прокуратурата, но не само. "Аз мисля, че и службите са на тяхно подчинение. А пък Борисов не е ангел небесен, очевидно го държат така, както му прекратиха през 2013 г. масата досъдебни производства, които му бяха открили, сигурно толкова бързо могат и да ги възстановят. Така че Борисов е силно зависим от тях и, разбира се, аз с това по никакъв начин не искам да го направя по-малко черен от лагера на Пеевски, защото, в крайна сметка, той е виновникът, той е човекът, който от 2014 г. дава възможност на Пеевски непрекъснато да финансира тази Империя на злото", казва Василев.

Твърди още, че това най-важните министри и ресори в правителството на "Борисов 3", се контролират от "центъра около Пеевски и Доган".

"За жалост, слабостите на Брюксел доведоха и до утвърждаване на позициите на Пеевски. Той е много по-силен сега, отколкото през 2014 година. Какво означава това? Ако аз и Корпоративна банка сме били основанието за тази сила, значи някой през тия четири години не само му е помогнал още повече да се задържи, но и да израсне. Ако Корпоративна банка е била с лошите практики, корупции и не знам какво си, защото тогава България от 2014 г. насам пада непрекъснато във всички класации по корупция и по индекс на свобода на медиите?", казва банкерът.

Василев твърди още, че Пеевски планира да закрие "Канал 3", която работела с "крадена техника от ТВ7".

Депутатът от ДПС и майка му Ирена Кръстева имаха и официално желание да купят "Канал 3" преди време, но в крайна сметка не се стигна до сделка. Въпреки това телевизията следва плътно политиката на медийната група на Делян Пеевски и се държи откровено като медия за правителствена пропаганда.

Домусчиев сложен от Пеевски да изпълнява ролята на Василев

Цветан Василев коментира и придобиването на Нова телевизия от братя Домусчиеви.

Според него "Пеевски е сложил Домусчиев да изпълнява" ролята, която допреди няколко години е имал самият Василев в ТВ7.

"Някой да финансира и да обира всичките негативи, той вече си е пакетирал медията – Вяра Анкова е ясно, че години наред беше човекът на Пеевски в БНТ, заедно с Маргарита Николова. Освен това сестричката на Занаида Златанова – Миляна Велева. Сега очаквам и Ина Стоянова - "Въздесъщата", да стигне до Нова телевизия и тежко му и горко на Домусчиев , просто си купи фабрика на 8 септември", казва Василев, a от думите му се разбира, че очаква Ина Стоянова, която е програмен директор на "Канал 3" и бивш директор на публицистиката в ТВ7, също да отиде в Нова телевизия след продажбата.

Василев доразвива тезата си и казва, че следващото, което ще получи Домусчиев, е "20 години, както на мене са ми ги отредили", визирайки обвиненията за КТБ, за които може да получи до толкова години затвор.

Бившият мажоритарен собственик на КТБ твърди, че по време на възхода на банката е бил "използван". "От едната страна ме атакуваха хората, които формираха първото правителство с Борисов, т. нар. център около "Глобална България", Световната банка, Кристалина Георгиева, Симеон Дянков и компания, а от другата страна от милиционерския кръг непрекъснато ме спасяваха. Те успяха по някакъв начин да ми внушат, че аз мога да разчитам на тях. Допуснах ги по-близо, отколкото трябваше...", казва той в интервюто.

Твърди още, че КТБ била "жертва на много дълбок заговор, в който, разбира се, Бойко Борисов няма как да не е знаел".

mediapool.bg