Кламер БГ - Новини: Цацаров съди Кирил Петков и Бойко Ноев

Цацаров съди Кирил Петков и Бойко Ноев

България

|
Ср, 30 Март 2022г. 14:05ч.
Цацаров съди Кирил Петков и Бойко Ноев

Септември 2017 г. Сотир Цацаров и генералният прокурор на Русия Юрий Чайка. Снимка: Прокуратура на Република България

Бившият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и настоящ върховен прокурор Сотир Цацаров е завел дела срещу премиера Кирил Петков и бившия военен министър Бойко Ноев, съобщи "Сега"

Цацаров претендира да получи 15 000 лв. обезщетение от Петков, който на 14 януари се включи в новините на bTV, за да съобщи, че на Цацаров е отнет достъпът до класифицирана информация. Цацаров обяснява в исковата си молба, че премиерът е внушил, че той е подал оставка като шеф на КПКОНПИ заради отнетия допуск, а това не било така. Той подал оставка ден преди да му бъде спрян достъпът до защитена информация.

На 25 февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) върна достъпа на Сотир Цацаров до секретни данни.

Цацаров обяви при отнемането на допуска, че това е политически мотивиран акт и ДАНС е била принудена да го остави без достъп до класифицирана информация от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

На този фон Цацаров е завел дело за 15 000 лв. и срещу бившия военен министър Бойко Ноев. Поводът е интервю на Ноев пред bTV, в което той казва, че "Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България".

Справка в деловодните регистри показва, че тази искова молба е оставена без движение в края на миналата седмица. Съдът е дал едноседмичен срок на Цацаров да отстрани пропуски в нея. Един от пропуските, че не е платена държавната такса от 80 лв.

mediapool.bg