Кламер БГ - Новини: Цацаров се обяви против екостикерите за коли

Цацаров се обяви против екостикерите за коли

България

|
Ср, 30 Юни 2021г. 16:33ч.
Цацаров се обяви против екостикерите за коли

Снимка: БГНЕС

Да отпадне въвеждането не екостикерите за автомобили. За това настоява антикорупционната комисия КПКОНПИ под ръководството на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

По план новите стикери трябва да влязат в сила на 12 юли. Те ще се поставят само на леките автомобили до 3.5 тона и ще указват замърсяването, изхвърляно от колата в няколко различни категории. Идеята е движението на някои автомобили да може да се ограничава в дните с мръсен въздух, например. Въвеждането им със сигурност ще оскъпи техническите прегледи. Цената на стикера е 6.80 лв., но се очаква увеличението да е по-голямо.

КПКОНПИ се произнася по намеренията на транспортното министерство по силата на разпоредба от устройствения си закон, която указва, че съгласува всеки законопроект или промяна в правилата за евентуален корупционен риск.

Само ще даваме пари

С въвеждането на екостикерите има опасност от неефективно харчене на публични средства, както и от допълнителни разходи за гражданите и бизнеса, посочва се в решението на комисията. В него пише още, че у нас вече има изградени системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера на колите и те могат да се използват като алтернатива на стикерите.

Още на етап обществено обсъждане е имало много такива предложения. Отговорът на транспортната администрация е бил, че номерата не могат да се четат добре при лошо време.

Създава се риск от корупция

За въвеждането на новите лепенки е нужно отпечатването на поне 1.5 млн. от тях, пишат още от КПКОНПИ. Именно в тази процедура комисията вижда корупционен риск.

"В приетите разпоредби, касаещи новите стикери, т. нар. "екостикери", се създава възможност за реализирането на корупционни практики чрез неефективно разходване на публични средства. По информация от официалната интернет страница на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за изработването на "Знак за периодичен преглед за проверка на техническата изправност на ППС" за годишен тираж от 1500 000 бр. е зададена единична цена от 6.80 лв. Това потвърждава идентифицирания риск от разходване на значителен размер публични средства. Отделно са и всички други разходи по въвеждане в действие на цялостната система за контрол", пише в решението.

Към момента няма официална позиция на агенция "Автомобилна администрация", която е основният двигател за приемане на стикерите.

mediapool.bg