Кламер БГ - Новини: Цацаров не видя натиск на прокурори над съда по делото "Иванчева", ВСС го гласува

Цацаров не видя натиск на прокурори над съда по делото "Иванчева", ВСС го гласува

България

|
Ср, 23 Ян 2019г. 18:54ч.
Цацаров не видя натиск на прокурори над съда по делото "Иванчева", ВСС го гласува

Когато четирима прокурори поискат от шеф на съд да не допуска проверка на върховни съдии, това не представлява натиск върху съда. Това реши в сряда единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по казуса с делото "Иванчева". Колегията се председателства от главния прокурор Сотир Цацаров.

Преди две седмици шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска от прокурорската колегия да се произнесе по скандала с проверката на ареста на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

Причина за искането на Панов стана безпрецедентното предложение на специализираната прокуратура материалите по делото срещу Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова да не се дават за проверка, разпоредена от него. Това стана в края на ноември.

Панов бе възложил на трима съдии да проверят как се е гледало делото за мярката от двете съдилища – специализираният и апелативният спецсъд. Тогава временните шефове на двете прокуратури Димитър Петров и Николай Найденов и прокурорите Илиян Рангелов и Тихомир Стоев поискаха материалите да не се дават, докато въпросът дали Иванчева остава в ареста не се реши окончателно.

Притеснението на прокурорите бе, че проверката може да окаже натиск върху съдиите. Иванчева и Петрова бяха задържани за още над месец, а в момента са под домашен арест.

Лозан Панов обяви, че действията на прокурорите са недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, както и груба намеса в съдебната независимост.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче не мисли така.

"Бих се радвал, ако интересът и заинтересоваността беше същата като при подсъдими по други дела. По-големият жест към съдебната независимост е писмото на колегите (на прокурорите), отколкото извършването на проверка непосредствено преди произнасяне на състава (за оставането в ареста на Иванчева). Никой не е искал да осуети проверката", каза Цацаров, цитиран от "Съдебни репортажи".

Според него в мотивите си Лозан Панов "стига малко и до престъпление против републиката". Цацаров предложи Прокурорската колегията да излезе със становище, че натиск от прокурорите към съда няма.

Накрая Прокурорската колегията единодушно гласува, че писмото на четиримата обвинители “не представлява опит за институционно въздействие върху съда, намеса в съдебната независимост и не цели осуетяване на образувана по надлежния ред проверка" в спецсъда.

Интересното е, че Съдийската колегия на ВСС сезира съдебния инспекторат да направи проверка на Лозан Панов за действията му същия казус.

mediapool.bg