Кламер БГ - Новини: Цацаров изпрати на Гешев резултати от своя проверка в ДКК

Цацаров изпрати на Гешев резултати от своя проверка в ДКК

България

|
Пет, 10 Дек 2021г. 16:09ч.
Цацаров изпрати на Гешев резултати от своя проверка в ДКК

Цацаров изпрати на Гешев резултати от своя проверка в ДКК

Комисията на Сотир Цацаров изпрати на главния прокурор Иван Гешев резултати от своята проверка по скандала в ДКК, съобщиха в петък от КПКОНПИ. До ситуацията се стигна след като бившите шефове на компанията Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, назначени от ГЕРБ създадоха скандал с твърдения, че изп.-директор Ваня Караганева е извършила нарушения в ущърб на дружеството. Те дори неуспешно се опитаха да отстранят от поста Караганева, но инициативата им се обърна срещу тях. В крайна сметка министърът на икономиката Даниела Везиева освободи от компанията споменатите трима шефове. Проверка на Mediapool показа, че в Търговския регистър вече са вписани новите шефове, които заемат техните места.

Какво направи КПКОНПИ?

"Снети са обяснения от бившите членове на Съвета на директорите - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния директор Ваня Караганева, както и от служебния министър на икономиката Даниела Везиева", посочват от КПКОНПИ. Допълнително е получено и постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП), с което на Дирекция “Противодействие на корупцията” се възлагат определени задачи.

Самата Софийска градска прокуратура на 3 декември обяви, че започва проверка по казуса, като се сезира по медийни публикации. На 1 декември самата КПКОНПИ обяви, че сама се сезира по казуса.

Скандалът в ДКК

Скандалът в ДКК избухна в началото на месеца, след като споменатите трима членове, назначени от ГЕРБ взеха решение за отстраняване от поста Ваня Караганева и я обвиниха в нарушения. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков коментира, че Караганева става жертва на опити да се осуети съставянето на новото коалиционно правителство.

В детайли, другата вече бивша изп.-директорка Рая Каназирева твърди, че Караганева еднолично е взела решение за прекратяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК и на негово място е назначила друг срещу 1.12 млн. лв. с ДДС. Ваня Караганева контрира: "В продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество "КейсПро“ ООД вместо от адвокатско дружество, което е в нарушение на Закона за адвокатурата. На практика това възлагане е извършено въз основа на нищожно рамково споразумение. Става въпрос за представянето на ДКК по 5 дела, свързани с КТБ, "Дунарит" и "Авионамс". За тях има сключен договор между ДКК и адвокат Александър Андонов Бояджиев, който е представител на търговското дружество "КейсПро" ООД, твърди Караганева.

Отделно от това по-късно излезе информации, че Ваня Караганева е дала изключителни права на фирма "Български индустриален инженеринг и мениджмънт" (БИИМ) да изнася продукцията на ВМЗ Сопот в Египет за следващите 5 години. Министърът на икономиката Даниела Везиева потвърди информацията, но отбеляза, че процедурата е спазена. Тя обясни, че ВМЗ Сопот има сключени такива договори с редица фирми и не разбира защо се вади точно тази сделка.

ДКК официално вече има трима нови шефове

Агенцията по вписванията е одобрила избраните от министър Даниела Везиева трима нови шефове на компанията, на място на увлонените, назначения на ГЕРБ. Както Mediapool писа в управата на борда на ДКК влиза бивш директор на НДК, показва проверка в Търговския регистър. Става въпрос за Росица Исталиянова Бачева-Цветанова. Търговският регистър разкрива, че тя е била в борда на директорите на НДК - Конгресен център София ЕАД от 6 юли 2017 година до 3 февруари 2020 г.

Преди това е била в съвета на директорите на държавната фирма “Реставрация” ЕАД, която е към Министерството на културата.

Назначеният за член на борда на ДКК Венцислав Марио Димитров досега е бил в управата на частни дружества.

И Борислава Пламенова Пенева е главен експерт в Министерство на икономиката, показва декларацията й пред КПКОНПИ от 19 май тази година.

mediapool.bg