Кламер БГ - Новини: Лютви Местан имал 13 фиша за превишена скорост

Лютви Местан имал 13 фиша за превишена скорост

България

|
Ср, 24 Апр 2019г. 18:28ч.
Лютви Местан имал 13 фиша за превишена скорост

През последните 6 години лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, който е обвиняем за тежка катастрофа, при която загина 6-месечно бебе, е бил санкциониран 13 пъти за превишена скорост. Това става ясно от справка от МВР, с която прокуратурата направила опит да убеди съда, че шофьорската книжка на Местан трябва да бъде отнета поне временно. Тази мярка вече бе наложена на политика, но съдът я отмени. Прокуратурата му я наложи повторно и е представила статистиката за нарушенията му.

Всички фишове на Местан са платени, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Освен фишовете той има и един акт. След повторния опит прокуратурата успя да отнеме книжката.

"Надявам се по този начин, след като убедим и съда, че лицето е наказвано по Закона за движение по пътищата, във всички случаи за превишена скорост, да възприеме, че тази мярка е адекватна", обясни Арнаудова.

Съдът обаче отмени забраната на Лютви Местан да напуска страната. Същото се случи и с първоначално наложената му гаранция от 10 хил. лв. Наложи се повторното й налагане, след което бе потвърдена.

Досега Местан на практика не е оставал без книжка, тъй като не е бил открит на посочения от него адрес и не му е било връчено постановлението. Според Арнаудова това, че не е бил открит противоречи на убеждението на съда, че няма опасност той да се укрие.

Към момента политикът е без книжка, с наложена гаранция от 10 хил. лв. и без забрана да напуска страната. Парите все още не са внесени тъй като не е изтекъл крайният срок.

По-рано в сряда стана ясно, че делото срещу Местан е взето на специален надзор от главния прокурор Сотир Цацаров. Той възложи на прокурори от Върховната касационна прокуратура да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Кърджали, съобщи държавното обвинение.

„Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетно дете. До главния прокурор постъпиха молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването“, съобщава прокуратурата.

Главният прокурор Сотир Цацаров е преценил, че делото срещу Местан се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия.

По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по-голям експертен и аналитичен ресурс.

Лютви Местан е обвиняем за причиняване на смъртта на бебе при катастрофа, която стана на 14 април близо до прохода "Маказа". Според разследващите политикът е отнел предимството на друг автомобил, в който се е возело семейство с две малки деца.

Лютви Местан твърди, че автомобилът на семейството се е движел в насрещното платно с голяма скорост и е ударил неговата кола челно. По думите му единственият шанс да предотврати инцидента бил да не е на това място по това време.

Засега прокуратурата няма данни Местан да се е опитал да повлияе на делото си. Този въпрос бе поставен от родителите на загиналото дете и е една от причините делото да мине на специален надзор, обясни Арнаудова.

"Този специален надзор се състои в методическа, аналитична помощ, оказване на съдействие за намиране на вещи лица, за получаване на информация от различни структури", каза тя.

mediapool.bg