Кламер БГ - Новини: ЦИК ще санкционира вестник на Пеевски

ЦИК ще санкционира вестник на Пеевски

България

|
Съб, 25 Май 2019г. 21:05ч.
ЦИК ще санкционира вестник на Пеевски

Централната избирателна комисия (ЦИК) е установила нарушения на в-к „Телеграф”, издаван от депутата от ДПС и кандидат за Европейския парламент Делян Пеевски. Това става ясно от решение, публикувано на сайта на комисията в събота.

Поводът е сигнал от „Демократична България” заради книга-притурка към в. „Телеграф” в броя от 24 май. Заглавието й е „Оригиналът Иван Костов Истината за прехода 1989 – 2019” с подзаглавие „Лъжата”. Изданието е контра-книга на мемоарите на бившия премиер Иван Костов, издадени преди около месец със заглавие „Иван Костов, Свидетелства за прехода, 1989 г.-1999 г.”

Книгата не е предизборен материал, установява ЦИК. Въпреки това комисията приема, че с издаването й са накърнени правата на водача на евролистата на „Демократична България” Радан Кънев и представляващия коалицията Христо Иванов по недопустим начин.

„Видно от съдържанието на притурката (книгата) е, че в отделни нейни части се коментират лица – кандидат за член на Европейския парламент от Република България в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. и представляващият коалицията Христо Иванов. С коментарите се цели да се направят внушения в тяхна вреда по начин, който е недопустим в условията на предизборна кампания. На стр. 216 и стр. 218 Радан Кънев е наречен марионетен лидер на ДСБ“. На стр. 196 Христо Иванов е наречен „сламеният партиен вожд“. На стр. 217 Христо Иванов е наречен „сламеният лидер на олигархичната партия „Да България“. На стр. 218 Христо Иванов е наречен „Пинокио“, заради склонността му да замества истината с лъжи. За Христо Иванов на стр. 218 съдебната реформа, която да позволи на него и олигарсите му да яхнат Темида и да получат индулгенция за престъпленията си. На стр. 219 Христо Иванов „се превръща в еманация на политинженеринга на Кръстника (си), стартиран от него още в далечната 2002 г.”, пише в решението на комисията.

ЦИК приема, че в. „Телеграф” е накърнил доброто име, достойнството и честта на Кънев и Иванов. Нарушението е извършено от управителя на фирмата-издател „Телеграф-Медиа”, „доколкото носи редакционната отговорност за съдържанието на публикувания материал”.

От решението не става ясно каква ще е санкцията. В него се указва само, че председателят на ЦИК трябва да състави акт на управителя на фирмата-издател. Той подлежи на обжалване.

mediapool.bg