Кламер БГ - Новини: ЦИК иска машините за гласуване до 10 февруари

ЦИК иска машините за гласуване до 10 февруари

България

|
Пон, 23 Ноем 2020г. 13:56ч.
ЦИК иска машините за гласуване до 10 февруари

Централната избирателна комисия (ЦИК) очаква машините за гласуване да са доставени до 10 февруари. Това се разбира от публикуваната обществена поръчка за закупуване на устройствата.

Офертите ще се приемат до полунощ на 29 ноември.

Ако машините бъдат доставяни на партиди, последната трябва да е в складовете не по-късно от 25 дни преди изборния ден, а софтуерът да бъде инсталиран до 20 дни преди вота.

Както се разбра преди 10 дни от решението на ЦИК за обявяване на обществена поръчка, тя е за купуване на 9600 машини за гласуване за предстоящия парламентарен вот. Заложената максимална прогнозна стойност на поръчката е 36 млн. лв. без ДДС.

Изискванията са устройствата да са с инсталиран софтуер, който управлява специализираните хардуерни устройства в пълен комплект с изходния код, така че системният и приложният софтуер да се модифицират за всякакъв вид избори без намеса на доставчика.

Освен това ако спре токът, машините трябва да имат възможност за автономна работа на устройството минимум 30 мин. при пълен заряд, както и да се осигурява защита при подаване на нестандартно напрежение от захранващата мрежа.

Ако избраният за доставчик на устройствата не изпълни възложени дейности по договора и това доведе до невъзможност за гласуване с машините, той ще дължи неустойка в размер на 150% от цената по договора.

Поръчката не може да бъде възложена, без да се провеждат преговори поради особени обстоятелства, свързани с характера, сложността или правната и финансовата рамка.

В процеса на договаряне с кандидатите ще бъдe уточненo необходимото време за изпълнение на процедурата по машинно гласуване от един избирател за всеки един вид от избори, как ще се гарантира анонимността на вота при събирането на разписките от гласуването, какви са методите за предотвратяване на манипулирането на машинния вот, както и как ще се извършва поддръжката по време на изборния ден.

В поръчката влизат логистичното осигуряване на машините, тяхното обслужване и обучените на членовете на избирателните комисии за работа с устройствата.

Досега устройствата за гласуване не са били купувани, а наемани и никога не са били толкова много.

Действащият Изборен кодекс предвижда в секциите с над 300 избиратели ще има и машини, и хартиени бюлетини. До това се стигна, след като през октомври управляващите направиха сериозно отстъпление от машинния вот. Миналата година по предложение на ДПС бе прието в тези секции да се гласува само с устройства, като изключение бяха местните избори, при които се предвиждаше само аналогов вот. Тези текстове бяха подкрепени от ГЕРБ, но няколко месеца по-късно партията на премиера Бойко Борисов размисли и предложи действащите в момента текстове.

С последните промени в изборния закон отговорността за машинния вот бе изцяло прехвърлена на ЦИК. Малко преди приемането на тези текстове тогавашният председател на ЦИК Стефка Сотева, издигната от ГЕРБ, подаде оставка. Официалното обяснение беше "лични причини".. До това обаче се стигна след няколко опита от нейна страна да обсъди с управляващите намерението им. Стоева държеше правителството, а не ЦИК, да осигурява устройствата.

След нея за председател на комисията бе избран Александър Андреев. Той е в ЦИК от 2007 година, като преди настоящия си мандат на комисията бе номинация на БСП, а миналата година - от управляващите.

mediapool.bg